Verklaring tegen antisemitisme van 86 prominente Nederlanders

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 7 aug 2014 ANTISEMITISME CIDI HAMAS

advTelegraafVanochtend verscheen in De Telegraaf een oproep van 86 vooraanstaande Nederlanders die zich keren tegen Jodenhaat. Deze oproep is uitdrukkelijk een verklaring van de 86 ondertekenaars zelf. Het is een belangrijke boodschap aan de samenleving. Het is eigenlijk treurig dat zoiets nodig is. Zoals in media-uitingen naar voren kwam, heeft CIDI deze oproep gecoördineerd. Als er meer tijd zou zijn geweest, zouden vele honderden nog hebben kunnen tekenen.

Ook de heer Wilders, fractievoorzitter van de PVV, is net als alle andere fractievoorzitters gevraagd te tekenen. Hij heeft daarop onmiddellijk ‘ja’ gezegd. Zijn naam komt evenwel onder de 86 niet voor omdat later bleek dat de heer Wilders in een open brief aan premier Rutte schreef, dat ‘het aanpakken van de islam’ de oplossing is voor het huidige antisemitisme. Daarmee koppelt de heer Wilders de huidige uitingen van antisemitisme aan de islam als geheel. Hij doet met deze uitspraak onrecht aan de geschiedenis van het antisemitisme en doet precies wat de opstellers van deze verklaring zo bezorgd maakt, namelijk het importeren van het conflict in het Midden-Oosten naar bevolkingsgroepen in Nederland.

Om die reden is te elfder ure besloten om de naam van de heer Wilders niet toe te voegen aan de lijst van ondertekenaars. Door alle hectiek hebben wij verzuimd hem hierover tijdig te informeren.
De strijd tussen Israel en Hamas hoort niet in Nederland te worden uitgevochten ten koste van welke bevolkingsgroep dan ook. Dat is de kern van de oproep.

 Update: CIDI wil ter compleetheid van de lijst der ondertekenaars aanvullen met de volgende personen;

Louis Bontes, Tweede Kamerfractie Groep Bontes/Van Klaveren
Paul Cliteur, Nederlands rechtsgeleerde, filosoof, columnist en publicist
Paul Scheffer, Hoogleraar Europese Studies en publicist
Jan Hoekema, Burgemeester van Wassenaar