Voetbaldiscriminatie: (nog?) geen echte actie van FIFA en KNVB

Vitesse&VAE‘Elke voetballer overal moet kunnen spelen zonder welke vorm van discriminatie dan ook’, zo reageert FIFA in een verklaring op het uitsluiten van de Israelische Vitesseverdediger Dan Mori van een trainingskamp in Abu Dhabi. Vitesse kreeg veel kritiek omdat het zomaar accepteerde dat Mori niet werd toegelaten. Andere Israelische sporters kregen, vaak onder druk van internationale sportbonden, wél een visum. Gisteravond meldde Vitesse de zaak bij FIFA, maar die kondigt vooralsnog geen sancties aan. Uit een reactie van de KNVB lijkt het dat het ministerie van Buitenlandse Zaken afzijdigheid adviseerde.

FIFA zegt in een verklaring: “FIFA moedigt alle leden aan er zorg voor te dragen dat er intensief naar oplossingen wordt gezocht waardoor alle voetballers toegang krijgen tot elke sportactiviteit zonder enige vorm van discriminatie voor welke reden ook.  Bij alle FIFA-toernooien moet in de organisatie-overeenkomst die toegankelijkheid worden gegarandeerd. Voor andere evenementen kunnen wij alleen een beroep blijven doen op de voetbalgemeenschap.” Dit meldde de NOS dinsdagmiddag. Het blijft dus bij ‘een beroep’ en ‘aanmoedigen’: van sancties wanneer dit niet gebeurt, rept de FIFA in tegenstelling tot andere sportbonden niet.
 
Ook de KNVB, die aanvankelijk geen uitspraak wilde doen over de kwestie ‘om politiek en sport niet te mengen’, gaf vanmorgen een weinig zeggende reactie. De KNVB kreeg de avond daarvoor fikse kritiek in het TV-programma Knevel en Van den Brink van Frits Barend en minister Dijsselbloem. Bekijk hier de reacties van Dijsselbloem en van Frits Barend en klik op de cartoon hierboven voor de reactie van politiek tekenaar Arend van Dam.

De KNVB schrijft nu (cursivering van ons): “De KNVB vindt het vanzelfsprekend kwalijk dat Dan Mori op basis van zijn nationaliteit de toegang tot de Verenigde Arabische Emiraten is ontzegd. Voetbal verbindt juist mensen uit verschillende landen, culturen en religies. De KNVB heeft derhalve gisteren zijn contactpersoon bij Buitenlandse Zaken gekoppeld aan Vitesse, waarbij het advies vanuit het ministerie was om sport en politiek gescheiden te houden. Vitesse heeft aan de KNVB aangegeven dat zij zo lang zij in het land verblijven, niet teveel ophef over de zaak willen maken. De bond heeft daar begrip voor en heeft derhalve besloten na terugkeer van Vitesse te vragen wat er precies is gebeurd en te overleggen over de te nemen vervolgstappen. Een gezamenlijk schrijven aan FIFA en/of de bond van de Verenigde Arabische Emiraten, om duidelijk te maken dat wij vinden dat het voetbal dit niet mag accepteren, ligt dan in de lijn der verwachting.”
(Of KNVB en Vitesse wellicht vreesden voor respresailles, meldt de verklaring niet.)

Wel visa voor andere sporters
Dat tijdig, dat wil zeggen vóór het evenement,  ingrijpen door internationale sportbonden wel effect heeft, ook bij de VAE, blijkt uit diverse voorbeelden van Israelische sporters die wel werden toegelaten, vaak na ingrijpen van hun internationale bonden.

Zwembond FINA
Afgelopen oktober nog kregen Qatar en de VAE een uitbrander van de internationale zwembond FINA en van de IOC. De Israelische zwemster Amit Ivri (in een team dat dus wél een visum had gekregen!) won brons in Dubai en zilver in Qatar. Maar op het scorebord werd niet de Israelische vlag getoond maar een wit vlak, en ook tussen de virtuele vlaggen die op het water werden geprojecteerd verscheen er bij haar een wit vlak. Zij kwam in de uitingen van de organisatie ook niet uit Israel, maar uit “IRS”. Races waarin Israeli’s mee zwommen werden soms niet omgeroepen.  FINA en de IOC waarschuwden Dubai en Qatar en verzekerden dat ‘dit niet meer mag gebeuren’.

Tennisbond
Toen in 2009 de VAE de Israelische tennisster Shahar Pe’er een visum voor Dubai weigerden, tegen de regels in van de Women’s Tennis Association in, kregen de VAE een boete. Een week en een hoop ophef later kreeg de Israelische tennisspeler Andy Ram dat visum wel.

Schaakbond FIDE
Een paar weken voor het incident met Vitesse kreeg het Israelische jeugdschaakteam wel visa om te spelen in hetzelfde Abu Dhabi dat Mori weigerde. Wel werd ook toen overal de Israelische vlag weggepoetst, en stonden de spelers niet te boek als Israelisch: bij hun naam stond FIDE, Féderation Internationale des Échecs. Deze internationale schaakbond speelde ook een rol bij het toelaten van de jonge Israeli’s, die zich in oktober hadden gekwalificeerd door het Europese schaakkampioenschap voor onder de 10 te winnen. Zij werden toegelaten tot de VAE nadat de Israelische schaakfederatie had gewaarschuwd dat FIDE het hele toernooi zou afgelasten als het Israelische team niet mee mocht doen.