Voor het eerst in jaren bouwt Israel nieuwe nederzetting

Voor het eerst sinds meer dan vijfentwintig jaar heeft de Israelische regering de bouw van een nieuwe nederzetting in de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. De nederzetting is bedoeld om de bewoners van de geëvacueerde nederzetting Amona te huisvesten.

Amona werd begin februari ontruimd nadat het Israelisch Hooggerechtshof de nederzetting illegaal had verklaard. Er werd toen echter wel beloofd dat voor de bewoners van Amona een alternatief gevonden moest worden. Dit alternatief is nu gevonden in de vorm van een nieuwe – door het Israelische Kabinet goedgekeurde – nederzetting die in de buurt van Shilo zal komen. Bij de vergadering donderdagavond waar het besluit door premier Netanyahu werd aangekondigd, werd tevens het groene licht gegeven voor 2,000 huizen in bestaande nederzettingen.

Uitbreidingen van nederzettingenactiviteit was de afgelopen jaren altijd in de vorm van aanwas van bestaande nederzettingen of de bouw van illegale buitenposten. Daarmee is de goedkeuring van de nieuwe nederzetting een unicum. Wel is de Israelische regering tot het besluit gekomen dat de aanwas van bestaande nederzettingen zoveel mogelijk binnen de reeds bestaande grenzen moet blijven. Hierdoor zal er minder land toegeëigend worden bij het bouwen van nieuwe huizen.

De nieuwe richtlijnen zijn door Israel geformuleerd na wekenlang overleg met de Amerikaanse regering. Ook onder het presidentschap van Donald Trump heeft Israel geen carte blanche om ongelimiteerd nederzettingen uit te breiden. Toch heeft president Trump de aankondiging van de nieuwe nederzetting niet veroordeeld. Naar verluidt heeft hij begrip voor Netanyahu’s belofte aan de bewoners van Amona. 

De VN liet in een reactie weten dat secretaris-generaal Antonio Guterres teleurgesteld is in het besluit voor de nieuwe nederzetting. In het persbericht waarschuwt de VN dat Israel kansen op vrede ondermijnt en dat er geen alternatief is voor de tweestatenoplossing.

 

Foto: De inmiddels ontruimde nederzetting Amona. Bron: Yair Aronshtam / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Independent, Al Jazeera, Haaretz.