Thaise studenten: Hitler als superheld

IN ANDER NIEUWS / Door: ELISE FRIEDMANN / 16 jul 2013 ONDERWIJS WO2

Muurschildering ThailandDe prestigieuze Chulalongkorn Universiteit heeft zich officieel verontschuldigd voor een muurschildering met daarop superhelden zoals de Hulk, Batman, Superman en – Hitler, die de Hitlergroet brengt. “Gefeliciteerd”, stond daar in grote letters boven. Tijdens hun afstudeerceremonie gingen studenten voor de gewraakte prent op de foto met hun bul in de ene hand en, in sommige gevallen de andere opgeheven in een Hitlergroet. Het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles maakte er een foto van en protesteerde.

De Bankokse universiteit verontschuldigde zich in een interview met de Bankok Post niet voor de muurschildering, maar voor ‘het misverstand waartoe die aanleiding had gegeven tijdens de afstudeerceremonie op 11 en 12 juli’. “De studenten wilden alleen maar laten zien dat er verschillende superhelden zijn die de wereld beschermen en dat er goede en slechte mensen zijn”, maakte het hoofd van de Kunstfaculteit ervan in de Bankok Post.

In een excuusbrief aan de Wiesenthalstichting noemde de universiteit de afbeelding “beledigend”; hij was geschilderd door eerstejaars, stond er, “die de betekenis ervan niet begrepen” maar “die nu een waarschuwing hadden gekregen”.
De muurschildering zou intussen verwijderd zijn.