100-jarige SS’er: feest ipv straf

IN ANTISEMITISME / Door: PAUL VAN DER BAS / 24 jul 2013 HOLOCAUST VS WO2

PriebkeDe oud-SS’er Erich Priebke, die in 1998 voor zijn misdaden werd veroordeeld tot levenslang, heeft zijn straf nooit behoorlijk uitgezeten. In plaats daarvan bieden zijn vrienden hem aanstaande maandag een groot openbaar feest aan voor zijn 100ste verjaardag. Joodse organisaties en oud-Partizanen die dit ontdekten, vinden dat de autoriteiten hier een stokje voor moeten steken, zo meldt de Telegraaf. Temeer omdat Italië’s bekendste oorlogsmisdadiger huisarrest heeft.

Priebke kreeg pas in 1998 levenslang voor zijn betrokkenheid bij de moordpartij in de Ardeatijnse Groeven in maart 1944, waarbij 335 burgers werden vermoord onder wie 75 Joden. De slachting was één van Italië’s meest bekende oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De oud-SS’er was na de oorlog gevangen genomen door de Britten. In 1946 echter ontsnapte hij naar Argentinië. Daar werd hij 48 jaar later ontmaskerd door verslaggever Sam Donaldson van de Amerikaanse zender ABC. Er werd een arrestatiebevel uitgevaardigd en Priebke kreeg huisarrest opgelegd in zijn woning in Bariloche. Op 20 november 1995 werd Priebke aan Italië uitgeleverd, waar hij in 1998 werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er zijn verschillende pogingen gedaan om hem vrij te krijgen, waaronder gratieverzoeken aan de president van Italië door zijn echtgenote en later ook door een groep nazi-sympathisanten.

Hoewel Priebke was veroordeeld tot een levenslange celstraf, heeft hij zijn straf nooit echt uitgezeten. In de zomer van 2005 ontstond opschudding in Italië toen bleek dat Priebke helemaal niet gevangen zat, maar verblijf hield in een villa aan het Italiaanse meer Lago Maggiore. Sindsdien krijgt Priebke nu eens huisarrest opgelegd, dan weer krijgt hij vrijheden en houdt hij zich niet aan de beperkingen die hem zijn opgelegd. Zo werd hij in 2011 nog door een Italiaans weekblad gespot in een restaurant.giovanepriebke

Karl Hass, een Duitse SS-officier, was ook bij de slachting in de Ardeatijnse Groeven betrokken. Toen Hass hoorde dat Priebke in Argentinië was opgepakt, wilde hij tegen zijn ‘oude kameraad’ getuigen: hij hoopte zo zelf zijn straf te ontlopen. Op de dag van het proces bedacht Hass zich echter en probeerde hij te vluchten uit het hotel waar hij was ondergebracht. Daarbij viel hij van een balkon en raakte hij ernstig gewond. Vanuit het ziekenhuis getuigde hij alsnog tegen Priebke. Dit hielp hem overigens niet zijn eigen straf te ontlopen: door zijn vluchtpoging was hij zijn strafrechtelijke immuniteit kwijt geraakt. Ook Hass werd in 1998 veroordeeld tot levenslang.

Klik hier om het interview te zien waarin Sam Donaldson Erich Priebke ontmaskert.