113-jarige krijgt eindelijk zijn bar mitzvah

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 7 okt 2016 AUSCHWITZ HOLOCAUST

CdRUhL2W8AApTBXDe 113-jarige Israeli Yisrael Kristal heeft twee wereldoorlogen en het concentratiekamp Auschwitz overleefd. Afgelopen weekend vierde hij met zijn familie zijn bar mitzvah, honderd jaar later dan de meeste Joodse mensen. In maart dit jaar werd Kristal door het Guiness Book of World Records officieel uitgeroepen tot de oudste man ter wereld.

Kristal werd op 15 september 1903 in het nu Poolse Zamow geboren en miste zijn bar mitzvah door de Eerste Wereldoorlog. Zijn dochter Shulamith Kuperstoch zei tegen aanwezige media dat zijn kinderen, kleinkinderen en zijn bijna 30 overgroot kleinkinderen dit weekend allemaal in Haifa de speciale ceremonie hebben bijgewoond. Kristal droeg voor de gelegenheid zijn gebedssjaal en sprak een dankgebed. Zijn dochter zei dat de aanwezigen allemaal om hem heen dansten, liederen zongen, haar vader zichtbaar genoot en dat het “altijd zijn droom is geweest om zijn bar mitzvah” te vieren.

Na afloop van de Eerste Wereldoorlog overleden zijn ouders al snel waardoor hij op zeer jonge leeftijd op eigen benen kwam te staan. Hij trouwde in het interbellum en kreeg met zijn toenmalige vrouw twee kinderen, deze werden allemaal vermoord in het concentratiekamp Auschwitz. Zelf heeft hij meerdere concentratiekampen overleefd. Na de oorlog vestigde Kristal zich met zijn tweede vrouw, ook een Holocaust overlever, in Haifa. Zij bouwden hier een succesvol familiebedrijf op in zoetwaren. (Lees ook: Holocaustovenlevende ‘recordhouder’ oudste man ter wereld)

Foto: Marco Frigatti, Guiness Book of World Records, en Yisrael Kristal in maart 2016. Twitter/ GuinnessWorldRecords