13 raketten op Israël afgevuurd na eerdere raketaanval op Ashdod

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 16 sep 2020 GAZA HAMAS IAF RAKETTEN

Na een raketaanval op Ashdod op dinsdagavond, zijn in de nacht daarop 13 raketten op dorpen en steden in Israël in de buurt van Gaza afgevuurd. De raketbarrages kwamen terwijl de Israëlische luchtmacht vergeldingsaanvallen uitvoerde voor de eerdere raketaanval.

Om kwart over acht ’s avonds ging in Ashkelon en Ashdod het raketalarm af. Vanuit de Gazastrook waren twee raketten afgevuurd. Een van de twee projectielen werd door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept. De andere raket kwam echter neer in Ashdod, waarbij twee lichtgewonden en één gewonde vielen. 

In antwoord op de raketaanval, voerde de Israëlische luchtmacht ‘s nachts vergeldingsaanvallen uit in de Gazastrook. Hierop werden meerdere salvo’s aan projectielen op Sderot en omliggende dorpen afgevuurd. In totaal werden 13 raketten afgevuurd door Palestijnse terroristen, 8 hiervan werden onderschept door Iron Dome.

De beschieting vanuit Gaza komt slechts twee weken nadat een staakt-het-vurenakkoord tussen Hamas en Israël was bemiddeld. De Palestijnse terreurbeweging die de kustenclave bestuurt, bevestigt dat raketten zijn afgevuurd en stelt dat dit in reactie is op de Israëlische luchtaanvallen. Dat deze bombardementen in antwoord op de raketbeschieting van Ashdod waren, laat Hamas voor het gemak achterwege.

De raketaanval op Ashdod vond tijdens het tekenen van de Abraham-akkoorden tussen Israël, Bahrein, de VAE en de VS plaats. “Op deze historische nacht van vrede, ontvangen we een herinnering van onze vijanden dat we altijd sterk en voorbereid moeten zijn om de Israëlische burgers op alle fronten ten alle tijden te verdedigen”, aldus de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz.