15 woonhuizen in Netiv Ha’avot ontruimd, land terug naar Palestijnse eigenaar

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 13 jun 2018 NEDERZETTINGEN

In de nederzetting Netiv Ha’avot is men gisteren – op last van het hooggerechtshof – begonnen met de ontruiming van 15 woonhuizen die op Palestijnse privégrond staan. Eerder zijn andere gebouwen ontruimd. Tijdens de ontruiming zijn zes politieagenten gewond geraakt. Drie mensen zijn gearresteerd. Alle gebouwen in kwestie zullen waarschijnlijk worden neergehaald. Vijf en twintig andere gebouwen in de nederzetting, in het gebied Gush Etzion, blijven gewoon staan. De nederzetting zag 18 jaar geleden het licht als een illegaal neergezette groep caravans.  

Na jaren procederen heeft de Palestijnse grondeigenaar zijn gelijk gekregen. Volgens het Hooggerechtshof betreft het inderdaad zijn land, tegenwoordig omgeven door Joodse woonhuizen van Netiv Ha’avot. Het hof had besloten dat de illegaal gebouwde huizen gesloopt moeten worden.

De woede onder kolonisten en hun sympathisanten is groot. Niet alleen ter plekke hadden duizenden mensen zich verzameld om de ontruiming te bemoeilijken, ook in Jeruzalem hebben honderden mensen gedemonstreerd tegen deze ontruiming en (“de bemoeienis van”) het hooggerechtshof. Opvallend is de kritiek op de inwoners van de te slopen huizen omdat ze akkoord gingen met het voorstel om een alternatieve locatie aan te wijzen. Dit naast een bedrag van 60 miljoen Shekel  (zo’n 20 miljoen Euro)  voor compensatie, tijdelijke opvang, en nieuwe bestemming voor de ontruimde bewoners.

Minister van Onderwijs Naftali Bennet – die samen met de ministers Shaked (Justitie) en Ariel (Landbouw), alle drie van Habayit Hayehudi, aanwezig was bij de demonstraties tegen de ontruiming – liet weten: “wie 15 huizen ontruimt, zal 350 nieuwe huizen in de plaats krijgen… Op dit heuveltje zullen we blijven vechten totdat hier een gigantische wijk verrijst”. Knesset-voorzitter Yuli Edelstein (Likoed) kwam naar het gebied om een Mezuzah te plaatsen op een van de tijdelijke huizen. 

Palestijnen zijn bezorgd over het voornemen van de regering Netanyahu om in het gebied 350 nieuwe huizen te bouwen. Zij vrezen dat hen verboden zal worden om hun land te komen bewerken vanwege veiligheidsoverwegingen.

In november 2017 werden ook al een aantal illegale huizen in Netiv Ha’avot ontruimd. De bouwwerken in kwestie bleken toen ook op Palestijnse privégrond te staan.  

Vragen omtrent eigendom van land worden vaker aan het Israelische hoge gerechtshof voorgelegd, met als gevolg dat nederzettingen die veelal clandestien zijn begonnen vaker moeten worden ontruimd, tot woede van de kolonisten. Israel beschouwt deze nederzettingen als illegaal. Dit in tegenstelling tot de door de overheid geplande en neergezette woonwijken.

Maar het hooggerechtshof wordt ook aangevallen omdat het steeds vaker gevraagd wordt omstreden wetten te beoordelen. Meerdere malen bestempelde het hof een wet als onwettelijk, omdat het in strijd zou zijn met een ‘basis wet’, mensenrechten of andersziens. Oppositie-politici en civiele organisaties wenden zich steeds vaker tot het hof. Wetsindieners zien dit als een niet-democratische actie die de wil van de meerderheid in de Knesset negeert. Onlangs is bijvoorbeeld een (zeer omstreden) wetsvoorstel aangenomen met het doel “de macht van het hof te beperken”. De zogenaamde ‘ordeningswet’ maakt het mogelijk om nederzettingen te bouwen op privégrond van Palestijnen. Ook deze wet is aan het hooggerechtshof door tegenstanders voorgelegd, en wacht nog op een uitspraak.