17.500 Haatberichten tegen Joden, Spanje neemt initiatief

Flag_of_Spain.svgNa bijna 18.000 antisemitische tweets in enkele dagen wil de Spaanse regering actie ondernemen tegen discriminatie op sociale media, bericht Reuters. Volgens diverse Joodse groepen zijn er 17.500 antisemitische tweets in Spanje verstuurd na de overwinning van basketbalclub Maccabi Tel Aviv op het Spaanse Real Madrid in de Euroleague finale van 18 mei. Veel haattwitteraars gebruikten de hashtag  #putosjudios, vrij vertaald rotJoden, om haat de wereld in te tweeten.

Ruben Noboa van de Joodse groep ‘Israel’ uit Catalonië heeft aangifte gedaan tegen twitteraars die antisemitische opmerkingen maakten. ‘Toen we de reacties zagen op de overwinning van Maccabi, waaronder Joden naar de douches, Joden naar de ovens, besloten we aangifte te doen,’ zegt Noboa tegen nieuwsagentschap AFP. Elf joodse organisaties hebben zich aangesloten bij de aanklacht, waaronder Jai Anquita, voorzitter van Bet Shalom (huis van vrede). In Le Pais laat Anquita weten ‘Ik ben een voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar er bestaat een grens.’

De Spaanse regering overweegt naar aanleiding van de duizenden haattweets korte metten te maken met hatespeech in sociale media. Afgelopen maandag heeft de minister van Justitie en Binnenlandse Zaken met openbare aanklagers  overlegd  hoe om te gaan met uitingen van racisme, discriminatie en laster op sociale media, laat een bron in het departement van Justitie aan Reuters weten.