Stedenband Amsterdam – Tel Aviv

IN NEDERLAND / Door: PAUL VAN DER BAS / 18 jun 2015 AMSTERDAM BDS CIDI GAZA

tel-aviv-skylineIn mei 2014 ging de gemeenteraad van Amsterdam akkoord met het voornemen om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv. Het idee kwam destijds van voormalig CIDI directeur Ronny Naftaniel en paste in het internationale beleid van de stad.

In het najaar van 2014 besloot de gemeente Amsterdam om de plannen voor de stedenband in de ijskast te zetten als gevolg van het opgelaaide conflict tussen Israel en Gaza in de zomer van 2014. In januari van dit jaar begon de gemeente een nieuw onderzoek en werd ook de mogelijkheid meegenomen om een stedenband relatie met Ramallah aan te gaan.

Burgemeester Eberhard van der Laan schreef in zijn column in Metro van 17 juni hierover. ‘We kunnen elkaar verder helpen op maatschappelijk en economisch gebied. Tel Aviv is na Silicon Valley dé start-up stad. En Ramallah is net als Amsterdam een stad met een diverse bevolking en veel ICT-experts.’
Amsterdam is voornemens om met beide steden de handen ineen te slaan op de thema’s economie, cultuur en onderwijsbeleid. Op het onderwerp LHBT (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgender) zal alleen met Tel Aviv worden samengewerkt aangezien beide steden bekend staan als homovriendelijke stad.

Vanavond komt de gemeenteraad bij elkaar om het plan van een stedenband met Tel Aviv en intensievere samenwerking met Ramallah te bespreken. Op 1 juli volgt het besluit.

Inmiddels zijn tegenstanders van een samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv begonnen met het tegenwerken van het initiatief. Er wordt enorm van leer getrokken tegen de kandidatuur van Tel Aviv. Oneigenlijke en veel onjuiste argumenten worden hierbij gebruikt.  Er is zelfs een demonstratie aangekondigd en een online petitie gestart. Dit heeft geleid tot een petitie vóór een stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv.

Update: toen er al ruim 1200 handtekeningen op de petitie stonden, werd die gehackt en werden handtekeningen gehackt. De makers hebben hem nu op een veiliger platform gezet: alleen al die hackpoging is een goede reden om de nieuwe petitie te tekenen, naast alle andere uitstekende redenen die er al zijn.

Indien u uw stem wilt laten horen kunt u hier klikken om de nieuwe, veiliger petitie te ondertekenen.