50 PFLP-leden gearresteerd na dodelijke aanslag in augustus

Na de aanslag in augustus waarbij de 17-jarige Rina Shenrav is omgekomen, zijn 50 leden van de Palestijnse terreurbeweging PFLP gearresteerd. Bij de arrestaties zijn wapens en materiaal voor explosieven geconfisqueerd.

In augustus vond een dodelijke bomaanslag bij de Ein Dubin-bron nabij de nederzetting Dolev plaats. De 46-jarige rabbijn Eitan Shenrav en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen een explosief afging. De 17-jarige Rina is bij de terreuraanval omgekomen.

De afgelopen maanden zijn niet minder dan 50 leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) gearresteerd door Israëlische veiligheidsdiensten op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet zijn hiermee meerdere aanslagen voorkomen. De terreurcel achter de dodelijke aanslag van augustus zou nog meer aanvallen in de planning hebben gehad, en bij de arrestaties van de afgelopen maanden zijn wapens en materiaal voor explosieven geconfisqueerd.

Het Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PFLP) is in 1967 opgericht als paraplu van marxistische en Arabisch-nationalistische organisaties en wist al snel beruchtheid te verwerven door middel van aanslagen en vliegtuigkapingen. Verschillende leden van de terreurgroep zijn tevens actief bij mensenrechtenorganisaties.

In oktober werd al bekend dat een aantal PFLP-leden waren gearresteerd in verband met de moordaanslag op Rina Shenrav. Het nieuws kwam naar buiten nadat de verdachte celleider van de terreurcel in het ziekenhuis was opgenomen na een ondervraging door de Shin Bet. Het gaat om Samer Arbid, die overigens werkzaam is geweest bij een aan terreurbeweging PFLP gelieerde NGO die bijna 20 miljoen dollar ontvangt van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah.

Het netwerk van PFLP-leden dat de afgelopen maanden is opgerold, stond volgens de Shin Bet onder leiding van Walid Muhammad Hanatsheh. Volgens de Israëlische veiligheidsdienst was het Hanatsheh die goedkeuring aan Arbid had gegeven om een cel te formeren om aanslagen te plegen. 

Onder de arrestanten bevindt zich ook Khalida Jarrar. De 56-jarige Palestijnse werd in 2006 verkozen tot lid van de Palestijnse Wetgevende Raad namens de PFLP. Jarrar leidt een dubbelleven: naast een politieke carrière zou ze aan het hoofd staan van operaties van de PFLP op de Westoever.

De Shin Bet stelt dat met de wapenconfiscaties en arrestaties van de afgelopen maanden vele mensenlevens zijn gered. De verschillende cellen die onderdeel waren van het PFLP-netwerk zouden een hoge mate van gereedheid hebben gehad om in de nabije toekomst aanslagen te plegen, aldus de Israëlische veiligheidsdienst.