73% van de Nederlanders vindt dat Hezbollah moet worden weggevaagd

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 25 sep 2006 HEZBOLLAH ISRAEL LIBANON VN

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat Hezbollah moet worden weggevaagd. Dat blijkt uit een enquête van TNS NIPO die in de laatste week van augustus werd gehouden. 75% van de ondervraagden vindt dat Hezbollah zich moet terugtrekken uit Zuid-Libanon, 73% vindt dat de terreurorganisatie in Libanon moet worden weggevaagd. 48% van de ondervraagden vindt dat Israel jacht moet blijven maken op de leiders van Hezbollah. Uit de peiling blijkt dat ruim 90% van de ondervraagden bekend is met de oorlog tussen Israel en Hezbollah in Libanon.

Het optreden van de internationale gemeenschap in de hele kwestie kan op weinig begrip rekenen. 64% van de ondervraagden ziet de internationale gemeenschap als grote verliezer van de oorlog. Bijna de helft meent dat de VN Veiligheidsraad de schuld voor de oorlog te veel bij Hezbollah heeft gelegd. Daarentegen vindt 38% dat Hezbollah de enige schuldige in dit conflict is. Opvallend is dat 29% van de ondervraagden van mening is dat de oorlog er in feite een was die door Israel in opdracht van de Amerikanen werd gevoerd.

Uit een enquête die een maand eerder door TNS NIPO werd uitgevoerd bleek dat 35% van de ondervraagden begrip kon opbrengen voor de acties van Israel tegen Hezbollah. Dat aantal is nu gedaald tot 21%. Wellicht speelt mee dat Israel tot vlak voor het staakt-het-vuren is doorgegaan met het uitvoeren van bombardementen op Libanon: 69% vindt dit van weinig respect getuigen.