Israel»
 • Nog strengere lockdown in Israel vanaf vrijdag

  24 SEP 2020
  Na besprekingen midden in de nacht heeft de Israelische regering een "hermetische" lockdown goedgekeurd. Het land gaat minimaal twee weken op slot, nadat woensdag meer dan 8,000 nieuwe coronabesmettingen werden gesignaleerd.
 • Gantz onderhandelt over vliegtuigen in VS

  22 SEP 2020
  Israelisch defensieminister Benny Gantz vertrok maandag naar de VS, om de aanschaf van nieuwe militaire vliegtuigen te bespreken. Israel wil haar technische militaire voorsprong in de regio behouden, nu de VAE de F-35 lijkt te zullen krijgen.
 • El Al gekocht door 26-jarige student

  18 SEP 2020
  El Al heeft een nieuwe koper: de 26-jarige Eli Rozenberg, ultra-orthodox student, beginnend ondernemer en miljardairszoon.
 • De Abraham-akkoorden zijn getekend

  16 SEP 2020
  Gistermiddag zijn de Abraham-akkoorden ondertekend. Na zesentwintig jaar worden er weer nieuwe stappen naar vrede in het Midden-Oosten gezet.
Meer over Israel
Nederland»
 • Minister Van Ark negeert eenzijdigheid EU-richtlijn

  23 SEP 2020
  Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark beroept zich op EU-wetgeving in antwoord op Kamervragen over een dreigende boete voor het Israël Producten Centrum. Zij gaat hier echter voorbij aan het feit dat alleen voor producten uit Israëlische nederzettingen, en[…]
 • Kabinet bezorgd over terreurverdachten die ‘mogelijkerwijs gemarteld zouden zijn’

  22 SEP 2020
  Het Kabinet is bezorgd over berichtgeving dat verdachten die door Israël gearresteerd waren na de bomaanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb is omgekomen, "mogelijkerwijs gemarteld zouden zijn". Dat schrijven ministers Blok en Kaag in antwoord op Kamervragen.
 • Van der Staaij vraagt aandacht voor Israel en de VN tijdens debat

  22 SEP 2020
  Gedurende de debatten naar aanleiding van de rijksbegroting wijdde SGP-voorman Kees van der Staaij enige momenten de positie van Israel binnen de Verenigde Naties, en de disproportionele aandacht die het land krijgt te verduren in de vergaderzalen en wandelgangen van[…]
 • Nederland onthoudt zich van stemming bij anti-Israëlresolutie ECOSOC

  18 SEP 2020
  Nederland heeft zich onthouden van stemming bij een anti-Israëlresolutie bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC). Vorig jaar stemde Nederland nog voor, wat destijds bij een meerderheid van de Tweede Kamer tot vraagtekens leidde.
Meer over Nederland
Antisemitisme»
 • CIDI geschokt door teksten nieuwe stadsdichter Haarlem

  24 SEP 2020
  CIDI is geschrokken van stuitende bagatellisering van de Holocaust in songteksten van Darryl Danchelo Osenga, gisteren benoemd tot stadsdichter van Haarlem. Literair weblog Tzum herinnert aan een rap van de dichter uit 2012, met teksten als “De Holocaust is slechts[…]
 • Rutte: antisemitisme wordt goed in kaart gebracht door CIDI

  18 SEP 2020
  "Antisemitische incidenten die in Nederland plaatsvinden, worden goed in kaart gebracht door de politie, de antidiscriminatievoorzieningen, het OM en niet in de laatste plaats het CIDI", aldus premier Mark Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen.
 • Zorgelijke geluiden over antisemitisme in het Westen

  17 SEP 2020
  Zowel in Europa als in de Verenigde Staten worden er zorgen geuit over het groeiende antisemitisme onder de bevolking. Uit onderzoeken blijkt dat mede door de voortslepende coronacrisis dat mensen steeds gevoeliger blijken te worden voor antisemitische denkbeelden.
 • Joodse organisatie veroordeelt antisemitische “Khaybar”-leus in Malmö

  2 SEP 2020
  De Joodse centraalraad in Zweden, een landelijke belangenorganisatie, "veroordeelt ten sterkste" het roepen van antisemitische leuzen door een menigte in de Zweedse stad Malmö afgelopen vrijdag. Dat stelt de organisatie in een verklaring. 
Meer over Antisemitisme
Educatie» Meer over Educatie
Midden-Oosten» Meer over Midden-Oosten
Ander nieuws»
 • In memoriam: Ruud Hoff

  24 SEP 2020
  Woensdag heeft de uitvaart van de op 17 september overleden Ruud Hoff (1949) plaatsgevonden. Als geschiedkundige en politicoloog verzorgde Ruud Hoff jarenlang colleges en lezingen voor CIDI. Wij herinneren hem als een betrokken en warme docent.
 • Eerste steen gelegd bij het Namenmomument in Amsterdam

  24 SEP 2020
  Na jaren gesteggel was het gisteren eindelijk zover: de eerste steen van het Holocaust Namenmonument is gelegd. Het kostte jaren om het monument van de grond te krijgen, mede door rechtszaken van omwonenden. Na een verplaatsing naar het Weesperplantsoen, waar[…]
 • Israel weer onderwerp van gesprek tijdens Algemene Vergadering VN

  23 SEP 2020
  Gistermiddag begon de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Israel was bij de eerste speeches al onderwerp van gesprek, in positieve en negatieve zin.
 • Twee veroordeeld voor Hezbollah-busbom Burgas

  22 SEP 2020
  Twee medeplegers van de bomaanslag in Burgas in 2012 zijn bij verstek veroordeeld tot levenslang. De aanslag werd gepleegd door Hezbollah.
Meer over Ander nieuws
Bekijk alle rubrieken