Israel»
 • Mandelblit: geen sprake van marteling terreurverdachten

  24 JAN 2021
  Het onderzoek naar de behandeling door de Shin Bet van de verdachten van de aanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb is vermoord, is afgesloten. Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft geconcludeerd dat geen sprake is geweest van marteling.
 • Vermeend Israëlische luchtaanval nabij Hama

  22 JAN 2021
  Volgens Syrische staatsmedia heeft op de vroege vrijdagochtend een Israëlische luchtaanval nabij Hama plaatsgevonden. Recent lijkt sprake te zijn van een toename in het aantal vermeend Israëlische acties tegen Iraanse activiteiten in Syrië.
 • EU spreekt zich uit tegen woningbouw en buitenposten Westoever

  19 JAN 2021
  EU-woordvoerder Peter Stano spreekt zich in een verklaring uit tegen de bouw van zo'n 800 woningen op de Westelijke Jordaanoever, en de legalisering van verschillende buitenposten en heuvelnederzettingen voorbij de Groene Lijn.
 • Twee raketten voor de kust van Ashdod neergekomen

  18 JAN 2021
  In de nacht van zondag op maandag zijn vanuit de Gazastrook twee raketten richting Ashdod afgevuurd. De projectielen kwamen voor de kust van de Israëlische stad neer. In antwoord op de beschieting heeft de Israëlische luchtmacht tunnelworkshops van Hamas getroffen.
Meer over Israel
Nederland»
 • Nederland ‘ernstig bezorgd’ over Iraanse verrijking van uranium tot 20%

  7 JAN 2021
  De Nederlandse regering is "ernstig" bezorgd" over het recente besluit van Iran om uranium tot 20% te gaan verrijken. Nederland ondersteunt de oproep van de E3 aan Iran om terug te keren naar de afspraken van het JCPOA.
 • Nederland verzocht tevergeefs Haram al-Sharif uit resolutie te verwijderen

  6 JAN 2021
  Nederland had de Palestijnse delegatie tevergeefs verzocht om de benaming Haram al-Sharif uit een resolutie met betrekking tot Israël te verwijderen, zo schrijft minister Stef Blok in antwoord op Kamervragen. Toch stemde de Nederlandse VN-vertegenwoordiging voor de resolutie.
 • Minister Kaag hanteert zelfde budget bijdrage aan UNRWA

  22 DEC 2020
  Voor dit jaar hanteert Nederland hetzelfde bedrag voor de bijdrage aan UNRWA. De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen kan daarmee net als voorgaande jaren op 19 miljoen euro van de Nederlandse regering rekenen.
 • Nederland steunt illegale Palestijnse bouwprojecten

  18 DEC 2020
  Nederland steunde in de afgelopen jaren met tientallen miljoenen euro’s illegale Palestijnse bouwprojecten in Gebied C op de Westelijke Jordaanoever. Via onder andere de Palestijnse landbouworganisatie UAWC, waarvan werknemers verdacht worden van de bomaanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb is[…]
Meer over Nederland
Antisemitisme»
 • EU publiceert Handboek IHRA-werkdefinitie antisemitisme

  11 JAN 2021
  CIDI verwelkomt de publicatie van het EU Handboek voor het praktisch gebruik van de IHRA-Werkdefinitie van antisemitisme. Dit Handboek presenteert ieder onderdeel van de IHRA-Werkdefinitie antisemitisme met concrete voorbeelden van incidenten uit heel Europa, en illustreert daarmee duidelijk het nut[…]
 • Dader aanslag Halle tot levenslang veroordeeld

  21 DEC 2020
  Maandag is de dader van de antisemitische aanslag op de synagoge in Halle (Duitsland) op Jom Kippoer vorig jaar veroordeeld tot levenslang. De rechter acht veelvuldige poging tot moord bewezen. De koepel van Joodse organisaties in Duitsland reageert opgelucht op[…]
 • Onderzoek naar jongerenafdeling FVD compleet ongeloofwaardig

  17 DEC 2020
  Het onderzoek naar de perikelen in de JFVD door FVD is na enkele weken al klaar. De conclusie van het niet onafhankelijke onderzoek is niet onverwacht: er zou "geen verwijtbaar handelen JFVD-bestuur of Tweede Kamerfractie" zijn geweest in de affaire[…]
 • Onze grootouders waren geen nertsen

  16 DEC 2020
  De uitspraken van Peter Nicolaï (Partij voor de Dieren) in de Eerste Kamer tijdens de Behandeling Vervroegde Beëindiging Pelsdierhouderij zijn bijzonder kwetsend voor Holocaustslachtoffers en hun nabestaanden. Tijdens deze bespreking maakte Nicolaï de bijzonder onsmakelijke vergelijking tussen dode nertsen, en[…]
Meer over Antisemitisme
Educatie» Meer over Educatie
Midden-Oosten»
 • Tientallen gewonden bij ontploffing in Gaza

  24 JAN 2021
  Zaterdagochtend zijn bij een ontploffing in een huis in het noorden van de Gazastrook tientallen gewonden gevallen. Het Israëlische leger stelt dat dit het gevolg is van het opslaan van wapens in woningen door Palestijnse terreurgroepen.
 • Hamas veroordeelt aanslag in Bagdad

  22 JAN 2021
  De Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft via een verklaring de aanslag in Bagdad scherp veroordeeld. Bij de aanslag kwamen 32 mensen om het leven en raakten meer dan 100 mensen gewond. IS eiste later de aanslag op.
 • Decreet van Abbas zet Palestijnse verkiezingen op de kalender

  18 JAN 2021
  President Mahmoud Abbas heeft in Ramallah een decreet ondertekend waarmee de datums van de komende Palestijnse verkiezingen zijn vastgelegd. Voor het eerst sinds jaren mogen de Palestijnen weer naar de stembus.
 • Hamas gebruikt zieke Gazanen als onderhandelingsfiche

  14 JAN 2021
  Op 21 december 2020 opende er in het noordelijke grensgebied van de Gazastrook een veldhospitaal. Woensdag werd bekend dat Hamas geen patiënten verwijst, en kan het ziekenhuis niet aan het werk. Hamas klaagt dat het ziekenhuis “niet aan de beloftes[…]
Meer over Midden-Oosten
Ander nieuws»
 • Blinken stippelt nieuw beleid uit bij Senaat

  20 JAN 2021
  Antony Blinken, beoogd minister van Buitenlandse Zaken in de aankomende regering-Biden, heeft gedurende zijn gesprekken in de Senaat betoogd dat de VS achter de eerdere deals met Israel staat.
 • Petitie: Wat is het echte aantal Palestijnse vluchtelingen?

  4 JAN 2021
  Honest Reporting komt met een petitie om de getallen omtrent Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen helder te krijgen. De NGO wil dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een eerder gedaan onderzoek naar deze kwestie openbaart.
 • Virtuele Chanoekaviering in de Tweede Kamer

  11 DEC 2020
  Voor de derde keer is de chanoekia, de rituele kandelaar van Chanoeka, aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib aangeboden. Dit jaar moest dat virtueel, maar alsnog waren Kamerlid Eppo Bruins (CU), opperrabbijn van Nederland Binyomin Jacobs, en rabbijn ir. Ies Vorst[…]
 • Biden nomineert Tony Blinken als Secretary of State

  25 NOV 2020
  Nu het stof na de Amerikaanse presidentsverkiezingen langzaam begint neer te dalen, lijkt het erop dat de machtsoverdracht toch werkelijk van start gaat. Joe Biden, de president-elect, heeft de eerste toekomstige kabinetsleden bekendgemaakt, met Anthony Blinken op Buitenlandse Zaken.
Meer over Ander nieuws
Bekijk alle rubrieken