Aandacht voor Joden en homoseksuelen in basisonderwijs

henk boesBasisschoolleerlingen in de Amsterdamse deelgemeente Zuid gaan via een speciaal ontwikkeld programma kennismaken met homo-emancipatie en de geschiedenis van Joods Amsterdam. De Raad van de deelgemeente heeft donderdag 27 juni 2013een motie aangenomen die de wethouder opdraagt om dit programma te laten ontwikkelen. Simone Kukenheim, de wethouder van Onderwijs, kreeg de opdracht in gesprek te gaan met schoolbesturen om te zorgen dat het programma in het curriculum wordt opgenomen.  

De motie, ‘Verschillende achtergronden en toch allemaal Amsterdammers’ (M038 -2013 PN), werd ingediend door Henk Boek (CDA) en heeft als doel ervoor te zorgen dat achtergronden niet worden ‘misbruikt om afstand te scheppen’. 

Stadsdeel Zuid doet al wel één en ander. Zo krijgen alle leerlingen uit groep 8 de Anne-Frankkrant. De CDA-fractie vindt echter dat er nog veel meer moet gebeuren: kinderen in Amsterdam Zuid moeten direct en meer in aanraking komen met de geschiedenis van Amsterdam. ‘Het is belangrijk om aandacht te geven aan Joods Amsterdam, juist om de gedeelde historie te benadrukken.’ Het programma richt zich op het basisonderwijs, om kinderen al in een vroeg stadium waarden van tolerantie, gelijkwaardigheid en verscheidenheid te leren. Immers jong geleerd is oud gedaan.

Indiener Henk Boes is blij met het ‘goede nieuws’ dat de motie, zij het met de kleinst mogelijke meerderheid, is aangenomen. CDA, VVD en D’66 stemden voor; PVDA, Groenlinks, SP en ZDP (Zuid- en Pijpbelangen) tegen.

Klik hier voor de volledige tekst van de motie