Aanrijding op Westoever toch terreurdaad

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 21 nov 2014 TERRORISME WESTBANK

Screenshot video ongeluk westelijke jordaanoeverHet ´hit-and-run´-ongeluk op de Westoever eerder deze maand, waarbij drie soldaten gewond raakten, is toch een terreurdaad, zo verklaarde de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet gisteren. De Palestijnse dader van de aanslag, Hamam Masalma (23), bekende dit na ondervraging. Masalma reed met zijn auto op 5 november doelbewust in op een groep soldaten bij het checkpoint Gush Etzion. Een van hen raakte ernstig gewond.

Aanvankelijk reed de dader door na het ongeluk, maar een dag later gaf hij zichzelf wel aan. Toen verklaarde hij nog dat het om een ongeluk ging en dat hij gevlucht was omdat hij vreesde voor zijn leven, als hij opgepakt zou worden. Ook veiligheidsagenten vertelden tegen journalisten van Jerusalem Post dat het incident wellicht een auto-ongeluk was, omdat de verdachte niet binnen het daderprofiel van een terrorist paste. 

Na verdere ondervraging bekende Masalma echter dat hij de aanslag doelbewust gepland had, “vanwege de beelden van Operatie Protective Edge en omdat hij geïnspireerd was door een aanslag bij een tramstation eerder die dag in Jeruzalem”, aldus de Shin Bet. (Lees hier het artikel over de eerdere aanslag in Jeruzalem.) Een officiële aanklacht tegen de dader wordt in de komende dagen verwacht. 

Afbeelding: Videobeeld van de aanslag