Aanslag bij synagoge in het Duitse Halle tijdens Jom Kipoer

Twee mensen zijn om het leven gekomen bij een schietaanval bij een synagoge in het Duitse Halle. De aanslag vond plaats op Jom Kipoer, de heiligste dag in het Jodendom.

Ten tijde van de aanval bevonden zich zo’n 70 tot 80 mensen in de synagoge, aldus een lokale gemeenschapsleider. De schutter zou voornemens zijn geweest een bloedbad aan te richten, maar wist niet het Joodse gebedshuis binnen te komen. Hierop ging hij uit frustratie in het rond schieten.

Volgens de politie is een vrouw doodgeschoten bij de naast de synagoge gelegen begraafplaats. Een straat verder heeft de extreemrechtse dader op een dönerzaak geschoten, waarbij een man om het leven kwam. Meerdere mensen zijn gewond geraakt, waaronder twee zwaargewonden.

Een verdachte is door de politie opgepakt. Aanvankelijk gingen de autoriteiten uit van twee schutters, maar inmiddels vermoedt de politie dat het om één dader gaat. Op beelden die op sociale media circuleren is de schutter te zien in een militair uniform en met een helm op.

De terrorist zou de aanslag live hebben uitgezonden op internet. Hij zou zijn geïnspireerd door onder andere de terreuraanval op moslims in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden en tientallen gewonden vielen. “De Joden zijn de wortel van alle problemen” zou de extreemrechtse schutter hebben gezegd.

Eerde dit jaar stelde de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst al een toename in het aantal antisemitische geweldsmisdrijven in 2018. Het jaarrapport van de veiligheidsdienst (voluit Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) waarschuwde toen al voor een opruk in het aantal extreemrechts geïnspireerde antisemitische geweldsincidenten.

Jom Kipoer is de heiligste dag in het Jodendom, die in het teken staat van bezinning en vergiffenis. Het is een vastendag en synagoges worden doorgaans druk bezocht. Ondanks dat het niet gebruikelijk is media te gebruiken, werd al snel met veel ontsteltenis gereageerd door verschillende Joodse vertegenwoordigers uit de hele wereld.

Het CIDI staat solidair met de Joodse gemeenschap in Halle en betuigt haar medeleven aan de slachtoffers en de nabestaanden van deze afgrijselijke aanval. Terrorisme en antisemitisme horen nergens ruimte te krijgen.