Aanslag op IDF jeep en raketaanval op Zuid-Israel

Afgelopen zaterdag werd een IDF patrouille aan de grens met Gaza door een explosief getroffen. Vier inzittenden raakten gewond. Dit weekeinde zijn ook verschillende projectielen op Zuid-Israel afgevuurd. Als antwoord heeft de luchtmacht meerdere hamasdoelen gebombardeerd.

Zaterdagochtend werd een Palestijnse vlag opgemerkt aan het hekwerk tussen de Gazastrook en Israel. Hierop ging een jeep van de IDF polshoogte nemen. Bij de vlag ging echter een explosief af, en vier inzittenden raakten gewond. 

In antwoord op de aanslag heeft een tank een wachttoren van Islamitische Jihad in de Gazastrook onder vuur genomen. De terreurgroep wordt verdacht van het plaatsen van het explosief. Volgens het Israelische leger is de bom geplaatst tijdens protestacties aan de grens afgelopen week. 

Later op dezelfde dag kwam een uit Gaza afgevuurde raket op een huis in Sha’ar HaNegev terecht. Zondagavond werd nog een projectiel op het zuiden van Israel afgevuurd, deze kwam in een open veld terecht.

Israelische vliegtuigen en tanks hebben de provocaties beantwoord met bombardementen op in totaal 18 doelen van Hamas en Islamitische Jihad. Het gaat om wapenfabrieken, trainingsfaciliteiten, tunnels en observatieposten. Israel houdt Hamas verantwoordelijk voor alle aanvallen die vanuit de Gazastrook plaatsvinden, omdat de terreurgroep de kustenclave regeert. “Zowel boven als onder de grond,” aldus woordvoerders van de IDF, waarmee gehint wordt naar de campagne tegen de terreurtunnels van de Palestijnse militie.

Eén van de tunnels die de Israelische luchtmacht onder vuur heeft genomen, leidde vanuit Zaytun richting Israelisch territorium. De afgelopen maanden zijn meerdere ondergrondse gangen die vanuit Gaza naar Israel lopen, door de IDF ontdekt en onschadelijk gemaakt. Eén van deze tunnels liep onder de Kerem-Shalom grensovergang, waar tonnen aan hulpgoederen voor Gazanen de grens passeren. 

Om de tunneldreiging tegen te gaan, bouwt Israel een ondergrondse barrière aan de grens met Gaza. Deze moet het voor de gravers van de verschillende terreurgroepen moeilijker maken om de Joodse staat ondergronds binnen te komen. De constructie zal ook geavanceerde sensoren bevatten om ongewone trillingen, die mogelijk van graafactiviteiten afkomstig zijn, te detecteren.