Aanslag op Israelische bulldozer beantwoord met beschietingen van Hamasposities

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 11 apr 2018 GAZA HAMAS IDF

Bij het veiligheidshek tussen Israel en de Gazastrook is vanochtend een bom afgegaan bij een Israelische bulldozer. Volgens de IDF was er geen sprake van schade of gewonden. In antwoord op de aanslag hebben Israelische tanks posities van Hamas beschoten. Mogelijk is het explosief geplaatst tijdens de Mars van Terugkeer-protesten.

Momenteel is Israel bezig met de aanleg van een ondergrondse barrière aan de grens met de Gazastrook. Het doel van deze subterrane muur is het tegenhouden van tunnelgravers. Terreurorganisaties zoals Hamas en Islamitische Jihad proberen al enkele jaren door middel van tunnels de Joodse staat te infiltreren.

De bulldozer was vanochtend aan de Palestijnse kant van het hek aan het werk, aldus een woordvoerder van de IDF. Desondanks was het voertuig volgens het leger nog wel op Israelisch grondgebied, daar het hekwerk zich een aantal meters van de daadwerkelijke grenslijn bevindt. Israel zet regelmatig bulldozers in om dit niemandsgebied vrij te maken van struiken en afval.

Volgens de IDF is de bom de afgelopen weken geplaatst tijdens de Mars van Terugkeer-protesten. De laatste tijd is er meerdere keren sprake geweest van geplaatste explosieven bij het grenshek tussen Israel en de Gazastrook.

Tot nu toe heeft geen enkele terreurgroep de aanslag opgeëist. Israel houdt Hamas verantwoordelijk voor alle activiteiten in en vanuit de Gazastrook, daar de terreurbeweging de kustenclave de facto regeert. Daarom zijn in antwoord op de explosie meerdere posities van Hamas beschoten door Israelische tanks.