Aanslag op Sternhell scherp veroordeeld

“We mogen niet toestaan dat dergelijke extreme en gevaarlijke mensen het recht in eigen handen nemen.” Zo reageerde president Shimon Peres op de aanslag op de gerenommeerde Israelische hoogleraar Ze’ev Sternhell.

Sternhell raakte vorige week donderdag licht gewond als gevolg van een bomaanslag voor de deur van zijn woning in Jeruzalem. De 73-jarige wetenschapper, die bekend staat om zijn onderzoek naar het fascisme en een fervent criticus is van het nederzettingenbeleid, viel als slachtoffer van een van de ergste uitingen van politiek geweld in de afgelopen jaren.

“Als het de bedoeling was mij te terroriseren, dan moet duidelijk worden gemaakt dat zij mij niet zullen afschrikken!” zei hij.

De aanslag, die volgens de politie vermoedelijk “ideologisch is gemotiveerd,” werd alom veroordeeld door politici en academici, zowel te linker als te rechter zijde, als een gruwelijke misdaad en een klap voor de Israëlische democratie.

“De daad op zich wijst op de kwetsbaarheid van de Israëlische democratie en op de noodzaak haar vastberaden en daadkrachtig te verdedigen”, zei Sternhell. Hij hoefde niet chirurgisch te worden behandeld maar werd alleen verbonden  en kreeg  een antibioticakuur.

De politie vond in de buurt van de plek van de aanslag flyers waarin een beloning werd toegezegd voor het doden van iemand van de organisatie Vrede Nu. “Wij hebben er geen twijfel over dat deze aanslag een stap is in het geweld tegen leden van de linkervleugel in dit land,” zei een woordvoerder van de politie van Jeruzalem.

Een eenheid van Shin Bet (Israels veiligheidsdienst) die zich bezighoudt met rechtse extremisten, is betrokken bij het onderzoek naar de aanslag.

Sternhell, die de Holocaust overleefde in Polen, is een gevierd onderzoeker op het gebied van het fascisme en staat bekend om zijn steun aan de linkse partijen. Als vaste medewerker van de krant Haaretz heeft Sternhell zijn bezwaren geuit tegen de Israëlische nederzettingen in gebieden buiten de grenzen van voor ’67. Ook heeft hij opmerkingen gemaakt die lijken te pleiten voor het gebruik van geweld door Palestijnen tegen de bewoners van die nederzettingen.

In een van zijn artikelen voor de Haaretz schreef hij: “Als de Palestijnen het minste beetje gezond verstand hebben, zouden zij hun strijd hebben geconcentreerd tegen de nederzettingen. Op deze wijze kunnen de Palestijnen in elk geval zelf het ontwerp voor een oplossing aanreiken. “

De professor, die juist was teruggekeerd naar Israël na een lange periode overzee, had volgens berichten al enkele maanden bedreigende telefoontjes ontvangen.

In een persverklaring zei Vrede Nu dat de Israëlische autoriteiten mede verantwoordelijkheid dragen voor de aanslag, vanwege het niet aanpakken van het geweld van kolonisten op de West Bank.

De extreem-rechtse activist Baruch Marzel ontkende dat zijn organisatie, het Joods Nationaal Front, betrokken was geweest bij de aanslag op de professor, maar wilde die niet veroordelen.

“We veroordelen het incident niet, want in het verleden heeft Sternhell als mening geuit dat het legitiem is om kolonisten te treffen,” zei Marzel.