Aanslag op synagoge in Wuppertal

synagoge wuppertal

In de nacht van maandag op dinsdag hebben drie mannen de synagoge in Wuppertal bestookt met molotovcocktails. Een buurtbewoonster sloeg alarm bij de politie toen ze iets zag branden op straat. Twee van de verdachten wisten na de aanslag te ontkomen, een derde kon worden aangehouden. Er niemand gewond geraakt bij het incident. De schade aan de synagoge wordt nog opgenomen.

Verdachten

De verdachte die kon worden aangehouden was een 18-jarige jongeman, die bij een eerste ondervraging zei niets met het voorval van doen te hebben. De nationaliteit van de man is onbekend. Zelf gaf hij aan Palestijn te zijn, hetgeen in Duitsland een niet-erkende nationaliteit is. Naar de andere verdachten wordt nog gezocht.

Toename antisemitisme in Duitsland

De aanslag in Wuppertal is er één in een reeks van antisemitische incidenten in Duitsland de afgelopen weken, die zijn toegenomen sinds het begin van de Israëlische anti-raketoperatie ‘Protective Edge’ op de Gazastrook. Zo was twee weken geleden ook de oude synagoge in Essen, volgens politiebronnen, het doelwit van een aanslag. Hiervoor heeft de politie al meerdere mannen opgepakt, die in het vizier kwamen toen ze via Facebook dreigden met een actie tegen het gebouw.

Vorige week deed een imam in de grote moskee van Berlijn, als steunbetuiging aan zijn geloofsgenoten in Gaza, een oproep om alle Joden uit te roeien. Ook op internet neemt het aantal antisemitische uitingen hand over hand toe, volgens communicatiewetenschapper Monika Schwarz-Friesel van de Technische Universiteit in Berlijn.

Tegengeluid

De toename van het antisemitisme in Duitsland brengt ook een tegenbeweging op gang van mensen die in krachtige bewoordingen of daden hun ongenoegen laten blijken over deze trend. In Duitsland wordt bij een toename van het antisemitisme al gauw de link gelegd met het nazi-verleden, wat nog altijd zeer gevoelig ligt in Duitsland.

Het grote Duitse blad Bild kopte vorige week op de voorpagina met “Nie wieder Judenhass!” (Nooit meer Jodenhaat), wat gekoppeld was aan een actie waarin zeer veel Duitse prominenten – van bondskanselier Angela Merkel tot de voorzitter van voetbalclub Borussia Dortmund Hans-Joachim Watzke – hun stem lieten horen tegen antisemitisme. In Duitsland is ook een twitteractie tegen antisemitisme aan de gang waarbij mensen hun stem kunnen laten horen: #stimmeerheben.

De bewoners van Wuppertal organiseerden gistermiddag een bijeenkomst onder de titel ‘Initiatief voor democratie en tolerantie’, waarbij ze wilden benadrukken dat Wuppertal een open en tolerante stad is, die aanslagen zoals die op de synagoge consequent veroordeelt. Ook Ismael Karsoua van de Palestijnse Vriendschapsvereniging in Duitsland zei dat hij de daad ‘ten diepste veroordeelde’ en dat ‘Palestijnen geen antisemieten zijn’. Zulke acties werken volgens hem juist contraproductief ten aanzien van het conflict in Gaza.