Aanslag op Westoever na Israëlische aanvallen

NOS Nieuws

Bij een zelfmoordaanslag voor een hotel in Ariel, een joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, zijn vijf mensen gewond geraakt. De Palestijnse dader kwam om het leven. De aanslag volgt op een dag van Israelische aanvallen, waarbij zeker tien Palestijnen zijn gedood.

In Gazastad viel één dode en raakten tien mensen gewond nadat een Israelische F-16 een raket had afgevuurd op het hoofdbureau van de politie. Vannacht had de Israelische marine al een kantoor van de Palestijnse veiligheidsdienst in het zuiden van Gaza onder vuur genomen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond. Ook op de Westelijke Jordaanoever zijn Palestijnen gedood bij aanvallen met gevechtsvliegtuigen.

Vannacht trokken tientallen Israelische tanks de stad Tulkarem en twee nabijgelegen vluchtelingenkampen binnen. Daar kwamen bij vuurgevechten zeker vier Palestijnen om het leven. Het Israelische leger is in dit gebied op zoek naar de extremisten die verantwoordelijk zijn voor de Palestijnse aanslagen van het afgelopen weekend waarbij 22 Israeliers werden gedood.

Harde aanpak

De Israelische regering is niet van plan af te wijken van de harde aanpak van de Palestijnen. Dit ondanks kritiek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell. Volgens Powell heeft Israel de Palestijnen de oorlog verklaard. Hij betwijfelt of dat leidt tot een oplossing van het conflict.

Een woordvoerder van de Israelische premier Sharon heeft de opmerkingen van Powell van de hand gewezen. "De oorlog is ons door het Palestijnse Gezag opgedrongen, wij hebben de oorlog niet verklaard", zei hij. Volgens de woordvoerder heeft de Palestijnse leider Arafat de macht om een einde te maken aan het Palestijnse geweld.

Israel heeft deze week zijn houding tegen de Palestijnen verhard na een serie bloedige aanslagen. Premier Sharon heeft gezegd dat hij alles zal doen om de oorlog tegen de Palestijnen te winnen.