Aanslagpleger uit PA-politie krijgt militaire begrafenis

indexDuizenden mensen woonden de militaire begrafenis bij van de terrorist Amjad Sukkari, die zondag werd gedood nadat hij drie Israelische militairen had neergeschoten en verwond. Sukkari kreeg de militaire begrafenis omdat hij tot voor kort werkzaam was als politieagent voor de Palestijnse Autoriteit. Na zijn aanslag bij de Israelische nederzetting Beit El, ten westen van Ramallah, blokkeerde het Israelische leger korte tijd de toegang tot de stad voor niet-inwoners. Deze blokkade is vandaag opgeheven.

De menigte liep in processie van het Rafidia ziekenhuis, waar het lichaam van Sukkari werd vrijgegeven door artsen, naar het Shuhada Plein in het noordelijke deel van de stad Nablus. De begrafenisprocessie oogstte luid applaus en kreten als “martelaar”. Er werden Palestijnse vlaggen meegedragen en posters met het portret van Sukkari.

De stoet eindigde in het dorp Jammaain, ten zuiden van Nablus, waar Sukkari is begraven in aanwezigheid van de gouverneur van Nablus, Akram Rajoub, en veel hooggeplaatste leden van de PA en de PLO. Bij de begrafenis hielden vertegenwoordigers van verschillende Palestijnse groeperingen toespraken.

De PA heeft geen officiël verklaring uitgegeven over de aanslag van Sukkari. Hamas en haar militaire tak de Islamitische Jihad waren in een jubelstemming over de aanslag op de Israelische militairen en verklaarden dat Sukkari’s daad gezien kan worden als een afwijzing van de samenwerking van de PA met Israel op het gebied van veiligheid op de Westbank. Dit omdat Sukkari zich na zijn werk als politieagent in Nablus heeft ontpopt als terrorist.

Foto: Amjad Sukkariś zoon met de door Fatah uitgeddelde poster bij de begrafenis van zijn vader. Bron: Screenshot MidEastMonitor