Aantal antisemitische incidenten in de Verenigde Staten bereikt recordhoogte

Gedurende 2019 heeft het aantal antisemitische incidenten in de Verenigde Staten een recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit een rapport van de Anti-Defamation League (ADL), dat een stijging van 12% noteert ten opzichte van 2018.

Afgelopen jaar hadden Amerikaanse Joden niet minder dan 2107 antisemitische incidenten te verduren. Dit is het hoogste aantal incidenten ooit dat de ADL in een jaar tijd heeft geregistreerd. Het gaat om 61 gevallen van fysiek geweld, 1127 gevallen van intimidatie en 919 gevallen van vandalisme. Op Alaska en Hawaii na, zijn in elke Amerikaanse staat incidenten gemotiveerd door Jodenhaat geregistreerd.

De toename in het aantal antisemitische incidenten heeft “bijgedragen aan een klimaat van bezorgdheid en angst” onder de Joodse gemeenschappen in de Verenigde Staten, aldus ADL-directeur Jonathan Greenblatt. Het hoofd van de Amerikaanse antisemitismewaakhond stelt dat veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden om synagoges en Joodse gemeenschapscentra te beschermen tegen de volgende potentiële aanval. “Het is duidelijk dat we waakzaam moeten blijven werken aan het tegengaan van de dreiging van geweldig antisemitisme en het in alle vormen veroordelen, wat dan ook de bron is en ongeacht de politieke affiliatie en diens bondgenoten”.

In 2019 zijn in de Verenigde Staten vijf doden gevallen als gevolg van antisemitisch geweld. Op 27 april viel een rechtsextremist een synagoge in Poway aan, waarbij een dode is gevallen. Op 10 december kwamen drie personen om bij een aanval door een Afrikaanse Hebreeërs-sekte op een Joodse winkel in New Jersey. Op 28 december werd een Chanoeka-feest in het huis van een rabbijn in Monsey door iemand met een mes aangevallen, met een dode tot gevolg.

Greenblatt stelt dat op dit moment de coronapandemie voer is voor antisemitische samenzweringstheorieën. Eerder waarschuwde het Kantor Center van de universiteit Tel Aviv al voor toenemend antisemitisme als gevolg van het COVID-19 virus. Dit heeft in de Verenigde Staten ook geleid tot een nieuwe dimensie aan gewelddadigheden tegen Joden. Zo waarschuwt de FBI voor oproepen door rechts-extremisten tot het aanvallen van Joden met het virus. Daarnaast zijn videoconferenties van Joodse groepen regelmatig het doelwit van cyberaanvallen.

De toename in het aantal antisemitische incidenten past in een wereldwijde trend, zo concludeerde ook al het Kantor Center. Ook in Nederland is sprake van een stijging: uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2019 van CIDI blijkt een explosieve stijging van niet minder dan 35% ten opzichte van 2018 in het aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Nederland.