Aanval op Bagdad

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 11 sep 2002 HERDENKEN REGERING VS

Met de herdenking van de aanslagen op 11 september is de discussie over een aanval op Irak in een stroomversnelling geraakt. Dit heeft alles te maken met de wens van de regering Bush niet nogmaals verrast te worden, al spelen openstaande rekeningen uit het verleden wellicht ook een rol. Als de Verenigde Staten vooraf geweten zouden hebben wat Bin Laden in zijn schild voerde, was er beslist preventief ingegrepen.

door Ronny Naftaniel

Over Saddam Hoessein circuleren al jarenlang rapporten dat hij over bacteriologische en chemische wapens beschikt. Recent onthulde de Amerikaanse regering dat Bagdad aluminiumbuizen voor de productie van nucleair materiaal heeft aangeschaft. De Amerikaanse Veiligheidsadviseurs Condoleezza Rice waarschuwde deze week dat de V.S. niet zullen wachten “tot we een wolk in de vorm van een paddestoel zien”.

Vernietigingswapens in de handen van een gewetenloze schurk als Saddam Hoessein, die zijn eigen bevolking in het verleden aan gifgassen heeft blootgesteld, zijn inderdaad een dodelijk gevaar. Met deze wapens bedreigt hij het Westen en het Midden-Oosten. Daarom is een preventieve aanval nodig en wenselijk. Israel realiseerde zich het gevaar van een met kernbommen bewapende Irak al toen de luchtmacht op 7 juni 1981 de Osirak kernreactor bij Bagdad vernietigde. Had Israel toen niet ingegrepen, dan zou de Golfoorlog een veel gewelddadiger verloop, hebben gehad. Nu is de tijd opnieuw rijp Bagdad van zijn gevaarlijke militaire potentieel te ontdoen en Saddam Hoessein te vervangen voor een menselijker en minder riskante politicus.

Politici in het Westen die zich, net als in 1991, keren tegen een Amerikaanse aanval omdat ze de gevolgen ervan vrezen, zijn kortzichtig. Die gevolgen zullen vele malen ernstiger worden als Saddam Hoessein de tijd krijgt zijn chemische en nucleaire wapens te ontwikkelen en ze uit te testen op Amerikaanse bases in het Midden-Oosten of op Israel. Het is een illusie te geloven dat Israel en de VS zich in zo´n geval zullen inhouden. Andere politici willen dat eerst de Veiligheidsraad het groene licht voor een preventieve aanval geeft, bijvoorbeeld nadat Irak voor de zoveelste keer controle door wapeninspecteurs weigert. Die opvatting is wellicht volkenrechtelijk juist, maar houdt slechts uitstel van executie in. Saddam Hoessein zal de discussie rond de wapeninspecteurs hoogstens gebruiken voor tijdwinst en voor het voeren van een heftige anti-Amerikaanse campagne in de Arabische wereld. En wat als één van de permanente leden van de Veiligheidsraad zich tegen een VS optreden blijft keren? Daar wordt de wereld bepaald niet veiliger van. Het is daarom goed dat de Nederlandse regering deze aarzelingen niet kent en zich achter de regering Bush heeft geschaard.