Abbas: de Gazastrook is door Hamas gekaapt

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 mrt 2018 GAZA HAMAS PA

“De Gazastrook is door Hamas gekaapt.” Aldus de Palestijnse president Mahmoud Abbas gisteren tijdens een persconferentie. Abbas roept Hamas op om de kustenclave onmiddellijk aan de Palestijnse regering van nationale eenheid te overhandigen.

In 2007 brak er in de Gazastrook een burgeroorlog uit tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas. Sindsdien zwaait de terreurbeweging de scepter in de kustenclave. Sindsdien zijn er verschillende keren pogingen ondernomen om de Palestijnse eenheid te herstellen, maar zonder resultaat. Eind 2017 leek er eindelijk schot in de zaak te komen: Hamas en de PA kondigden aan zich verzoend te hebben en een regering van nationale eenheid te creëren. Gaza zou weer onder bewind van de PA komen. 

De Palestijnse verzoening lijkt echter te zijn vastgelopen. Belangrijke overhandigingsovereenkomsten worden (nog) niet nageleefd en Hamas is praktisch gezien nog steeds heer en meester in de Gazastrook. Egypte probeert tussen de ruziënde partijen te onderhandelen om een opnieuw mislukte consensus te voorkomen.

Eén van de heikele kwesties is de weigering van Hamas om de wapens neer te leggen. De terreurgroep zegt deze nodig te hebben voor het “verzet” tegen Israel. PA-president Abbas wil echter een Hezbollah-situatie voorkomen. In Libanon is sprake van een staat binnen een staat waar Hezbollah de dienst uit maakt en zich niks aantrekt van de (on)macht van het Libanese leger en de regering.

Daarnaast is er ook sprake van interne verdeeldheid bij Hamas. Deze wordt met name geïllustreerd door een aanslagpoging afgelopen week op een konvooi van PA-premier Rami Hamdallah. 

Volgens de PA zit Hamas achter de mislukte aanslag. De terreurgroep zelf ontkent dit echter in alle toonaarden en zegt een onderzoek te zijn gestart naar de daders. Gisteren kwamen twee politieagenten van Hamas om bij een vuurgevecht, volgens het politbureau gebeurde dit toen getracht werd één van de daders te arresteren.

Tijdens een persconferentie gisteren riep PA-president Abbas Hamas op om Gaza onmiddellijk te overhandigen. Het is hun schuld dat de Palestijnse verzoening nog niet is voltooid, aldus Abbas. Hij waarschuwde dan ook dat Hamas alle verantwoordelijkheid zal dragen voor de gevolgen van het afwenden van de Palestijnse eenheid. 

Vanwege de gestokte verzoening dreigt Abbas met strafmaatregelen die de gehele Gazastrook treffen. De PA-president bediende zich van eenzelfde tactiek om Hamas aan de onderhandelingstafel te krijgen. De PA bezuinigde toen op onder meer ambtenarensalarissen, medicijnen en elektriciteit. Een groot deel van deze acties zijn nog niet teruggedraaid, en de Wereldbank waarschuwde deze week nog voor een humanitaire crisis in Gaza.