Abbas dreigt: terugtrekking of Internationaal Hof

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 3 sep 2014 EGYPTE GAZA HAMAS PA WESTBANK

Abbas

Israel moet binnen drie jaar terugtrekken van de Westelijke Jordaanoever volgens een nieuw plan dat Abbas’ naaste medewerker, Mahmoud al-Habash, presenteerde aan de Jordaanse media. Als de VS of Israel niet akkoord gaan met zijn plan, dreigt hij naar het Internationaal Strafhof (ICC) te stappen of de PA te ontbinden.

Het plan van Abbas voorziet in een nieuwe ronde vredesbesprekingen van negen maanden. De eerste drie maanden zou worden gesproken over grenskwesties, daarna zouden andere belangrijke conflictpunten aan de orde komen.

Abbas eist de eerste drie maanden een bouwstop in de nederzettingen. Bovendien legt Al-Habash weer een eis op tafel tot vrijlating van Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen.

Volgende week legt Abbas het plan in Cairo voor aan alle Arabische Ministers van Buitenlandse Zaken. Hij denkt daar steun te krijgen voor het plan, waarop Saudi-Arabië en Egypte al positief zouden hebben gereageerd.

Deze week vertrekken de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat en het hoofd van de inlichtingendienst, Majed Faraj, naar Washington om het plan voor te leggen aan de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Naar verwacht zullen de Verenigde Staten en Israel het plan niet accepteren.

Dat weten de Palestijnen ook en daarom heeft Abbas al gedreigd dat hij naar het ICC zal stappen
als één van de twee het plan verwerpt. Eerder dreigde hij van de VN te eisen dat het Israel tot terugtrekking zou dwingen. Ook dreigt hij de samenwerking met Israel op het gebied van veiligheid op in de Westoever op te zeggen, en de Palestijnse Autoriteit te ontmantelen.

Dit laatste heeft hij al eerder gedreigd, maar Palestijnse zegslieden van de Israelische krant Haaretz verwachten niet dat hij dit zal doen. Veel waarschijnlijker is het dat hij naar het ICC de VN zal stappen. Het plan wordt in de regio gezien als een poging van Abbas opnieuw de agenda van vredesbesprekingen te bepalen, zoals hij dat ook deed vóór de kidnapping van en de moord op drie Israelische tieners op de Westoever.

Ook zou hij hiermee Hamas de loef afsteken willen afsteken en zo de toon te bepalen in onderhandelingen met Israel, wat Hamas de laatste twee maanden tijdens de Gaza-oorlog heeft gedaan
.