Abbas en moefti roepen op tot terugkeer naar de Tempelberg nu veiligheidsmaatregelen zijn teruggedraaid

Na de metaaldetectors zijn nu ook de andere veiligheidsmaatregelen rondom de Tempelberg teruggedraaid. Als antwoord hierop hebben zowel PA-president Abbas als de moefti van Jeruzalem moslims opgeroepen weer op de Tempelberg te gaan bidden. 

De detectiepoorten waren vorige week na een aanval, waarbij twee politieagenten omkwamen, bij de Tempelberg geplaatst. Sindsdien weigerden veel moslims de berg op te gaan. Ook werd er op grote schaal tegen de veiligheidsmaatregelen geprotesteerd waarbij het soms tot een treffen met de politie kwam, waarbij meerdere doden vielen.

Dinsdagochtend gingen de Israelische autoriteiten over tot het verwijderen van de detectiepoorten. Er werd echter nog steeds geprotesteerd tegen de nieuw geplaatste camera’s. Zo werd er onder andere opnieuw tot een “dag van woede” opgeroepen.

Vannacht zijn de andere maatregelen, zoals camera’s en hekken, ook verwijderd. Dit leidde tot spontane vieringen van groepen moslims op straat.

De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas heeft, nu de veiligheidsmaatregelen zijn teruggedraaid, in een persbericht opgeroepen tot gebedsdiensten in de al-Aqsa moskee op de Tempelberg. Zowel Fatach van Abbas als Hamas zien het verwijderen van de infrastructuur als een overwinning. 

De oproep tot gebed is ook bij de islamitische autoriteiten in Jeruzalem te horen. Leider van de waqf Abdel-Azeem Salhab zei dat volgens een technisch rapport alle “door de bezetting geplaatste obstakels” inderdaad verwijderd zijn. Salhab complimenteerde ook de standvastigheid van de moslims die de afgelopen dagen buiten de Tempelberg gebeden hebben. Hij zei te hopen dat deze gebeden door zullen gaan zowel binnen als buiten de de al-Aqsa.

In een interview met het Saoedische Al Arabiye, zei moefti Mohammed Hussein dat “alles naar het oude is teruggekeerd”. Daarom zal er volgens de islamitische leider van Jeruzalem weer in de al-Aqsa moskee gebeden worden. 

In de Israelische politiek wordt niet enthousiast gereageerd op het verwijderen van de veiligheidsmaatregelen. De minister van Onderwijs Naftali Bennett vindt dat door het terugdraaien, Israel er zwak uitziet. Volgens de minister stuurt het de boodschap dat soevereiniteit van de joodse staat op de Tempelberg en andere plekken in twijfel getrokken kan worden. 

De nieuwe leider van de Israelische arbeiderspartij Avi Gabbay is ook niet te spreken over het terugdraaien van de veiligheidsmaatregelen. Hij ziet het besluit als “gehaast en onverantwoordelijk”. Dit soort “onevenwichtig” beleid is volgens Gabbay schadelijk voor de veiligheid van Israel. 

 

 

Bron foto: Politie Israel.

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, Ynet.