Abbas geeft iedereen de schuld behalve zichzelf

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 12 nov 2018

Volgens PA-president Abbas is sprake van een Amerikaanse samenzwering waaraan Israel meewerkt om de creatie van een Palestijnse staat te voorkomen. Ook Hamas zweert volgens Abbas samen om een onafhankelijk Palestina tegen te gaan. De PLO gaat binnenkort een aantal belangrijke beslissingen nemen, aldus de PA-president, waar zij niet de schuld voor zal dragen.

Mahmoud Abbas deed de uitspraken in Ramallah bij een herdenking voor het overlijden van Yasser Arafat. De voorganger van de huidige PA-president overleed op 11 november 2004 en sindsdien staat Abbas aan het hoofd van zowel de PLO als de PA. Dit jaar is hij het dertiende jaar ingegaan van zijn vierjarige ambtstermijn.

In de “Deal of the century“, die uit de koker van de Amerikaanse president Trump moet komen, ziet Abbas duidelijk geen heil. “Er is een Amerikaanse samenzwering met de ultieme overeenkomst en de Israeli’s zijn medeplichtig aan deze samenzwering door het te implementeren.

De PA-president legt ook schuld bij Hamas voor het uitblijven van een onafhankelijk Palestina. De terreurbeweging heeft – nadat het de PA in 2007 uit de kustenclave verdreef – de macht in Gaza in handen. Sindsdien hanteert Abbas een wurgbeleid op de landstrook in de hoop de controle terug te krijgen. 

Het naderende wapenstilstandsakkoord tussen Hamas en Israel leidt tot frustraties tot de grotendeels buitengesloten Abbas. Door middel van de door Egypte geleide bemiddelingen proberen de VS en Israel een aparte Palestijnse staat los van de PA te creëren, aldus de PA-president. Nieuwe sancties tegen de Gazastrook lijkt de Palestijnse leider dan ook niet uit te sluiten. 

De Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) zal binnenkort een aantal “beslissende besluiten” nemen die een impact zullen hebben op de relaties met Israel, de VS en Hamas, aldus Abbas. “Wij zijn niet bang en niemand moet ons de schuld geven,” zo becommentarieerde de PA-president de door zichzelf aangekondigde aankomende besluiten. Recent kwam de Raad al met het advies om de erkenning van Israel in te trekken. 

Het uitblijven van een duurzame twee-statenoplossing met een onafhankelijk Palestina is dus de schuld van iedereen behalve zichzelf, zo valt te lezen uit de woorden van Abbas. Dat de PA-president sinds 2013 niet meer aan de onderhandelingstafel zitting heeft genomen wordt voor het gemak achterwege gelaten. In plaats daarvan voeren de Palestijnen al jaren een unilaterale diplomatieke campagne op het internationale toneel om stap voor stap op eenzijdige wijze steeds meer internationale erkenning te verkrijgen.