Abbas heft eenheidsregering op

AbbasDe Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het ontslag van de Palestijnse eenheidsregering aangekondigd. In deze regering werkte Fatah, de partij van Abbas, officieel samen met Hamas. De Palestijnse eenheidsregering werd een jaar geleden gevormd na de verzoening tussen Fatah en Hamas, maar van werkelijke samenwerking was weinig te merken.

Abbas geeft de schuld van de breuk aan Hamas, dat naar hij zegt tegenwerkt dat Fatah in de Gazastrook actief kan worden. Hamas stelt juist dat Fatah na een jaar uit de eenheidsregering stapt uit angst voor de afspraak om dit jaar verkiezingen te houden. Fatah zou deze waarschijnlijk van Hamas verliezen, ook op de Westoever waar Fatah de macht momenteel heeft, stelt Hamas.

De Palestijnse president heeft premier Hamdallah de opdracht gegeven om een nieuwe regering te vormen. De premier zal bij de gesprekken alle Palestijnse facties betrekken, ook Hamas. De verzoeningsovereenkomst uit 2014 had een einde moeten maken aan de verdeeldheid die heerst tussen de Palestijnse gebieden sinds Hamas in 2007 de macht overnam op de Gazastrook, waarbij Fatahleden werden verdreven of vermoord. De Westoever bleef in handen van Fatah, waardoor er feitelijk twee Palestijnse regeringen dienst deden. Het bestuur van de Gazastrook is voor Fatah en Hamas een belangrijk geschilpunt.

Volgens een recent onderzoek van het Palestijnse Centrum voor Beleid en OpinieOnderzoek (PSR) wordt Hamas steeds populairder in beide Palestijnse gebieden. PSR-directeur Dr. Khalil Shikaki rapporteert dat 39 procent van de respondenten in Gaza zou stemmen op Hamas als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. Vorig jaar was dit percentage nog 32 procent. Op de Westoever zou 32 procent van de respondenten op Hamas stemmen. Drie maanden geleden was 27 procent van de respondenten dit van plan, een stijging dus van vijf procent. Niettemin bleken de respondenten in deze zelfde peiling ontevreden over het bestuur van Hamas in de Gazastrook.

Overigens is niet duidelijk of Abbas zijn dreigement ook werkelijk uitvoert. Hij heeft al vele malen gedreigd met opstappen of het opheffen van zijn regering.