Abbas: intifadah was fout en moet stoppen

De intifadah, de gewapende opstand van de Palestijnen tegen Israël, was ,,een fout en moet stoppen”. Dat heeft de huidige PLO-leider Mahmoud Abbas (Abu Mazen) dinsdag verklaard in de Saudische krant al Sharq al-Awsat.

De gewaagde uitspraak van de ex-premier is een van de bewijzen dat de Palestijnen na de dood van Arafat een andere weg willen inslaan. Van Abbas was bekend dat hij de intifadah afwees, maar hij durfde onder Arafat zich niet openlijk te keren tegen het geweld. Na de dood van Arafat lijkt de weg vrij voor gematigder geluiden. Abbas is een van de kandidaten voor de Palestijnse presidentsverkiezingen op 9 januari volgend jaar.

Er zijn meer tekenen dat het politieke klimaat verandert. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veroordeelde eerder deze maand voor het eerst antisemitisme. Daarnaast is Egypte bezig de handelsbetrekkingen met Israël te verbeteren. Verder voert ook de regering-Sharon aanpassingen uit door met de Arbeidspartij in zee te gaan en draagvlak cre’eert voor de ontmanteling van Joodse nederzettingen.

De omslag blijkt ook uit twee recente opiniepeilingen onder de bevolking van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De steun voor radicale islamitische groepen en zelfmoordaanslagen is aanmerkelijk verminderd, een grote meerderheid wil een bestand met Israël en het geloof in een diplomatieke regeling van het conflict is flink toegenomen. Bovendien heerst er vertrouwen in het democratische proces in eigen huis: negentig procent van de ondervraagden wil op 9 januari zijn stem uitbrengen in de presidentsverkiezing.

,,De jongste peiling laat zien dat er in de Palestijnse gebieden een nieuwe werkelijkheid groeit”, is de conclusie van dr. Khalil Shikaki, directeur van het Palestinian Center for Policy and Survey Research in Ramallah. ,,De belangrijkste veranderingen wijzen op een realistischer stemming, met aanmerkelijk minder steun voor Hamas dan een paar maanden terug en een flinke groei in aanhang voor Fatah.”


Bron: Nederlands Dagblad