Abbas: ‘Tijd niet rijp voor toenadering met Hamas’

Het huidige politiek klimaat is volgens president Mahmoud Abbas ongeschikt voor Palestijnse verzoening, stelt het PA-gezinde persbureau Ma’an.

Deze koerswijziging van Abbas, leider van Fatach, lijkt te passen binnen de recente ontwikkelingen tussen Fatach en Hamas. Onlangs reageerde Fatach al hard toen Hamas een uitnodiging van Iran aannam om deel te nemen aan een conferentie voor de Beweging van Niet-Gebonden landen (Non-Aligned Movement). Het verzoeningsakkoord van Cairo dat Fatach en Hamas sloten in april 2011 lijkt nu definitief van de baan.

Het conflict tussen Hamas en Fatach smeulde al sinds het behalen van de verkiezingsoverwinning door Hamas in 2006. Fatach weigerde deel te nemen aan een door Hamas geleide regering en vele Westerse landen beschouwen Hamas als een terroristische organisatie. In 2007 nam Hamas de Gazastrook over na een bloedige strijd (zie foto) en sindsdien is er verdeeldheid tussen de Gazastrook, beheerst door Hamas, en de West-Bank waar de PA de leiding heeft. Na drie jaar van conflict trachtte Egypte in februari 2009 beide partijen bij elkaar te brengen, maar door onenigheid over een overeenkomst die moest leiden tot een regering van nationale eenheid werd de onderhandeling onderbroken.

In april 2011 sloten de organisaties, opnieuw onder leiding van Egypte, een verzoeningsovereenkomst. Dit was een noodzakelijke voorwaarde voor het (eenzijdig) onafhankelijk uitroepen van een Palestijnse staat. Even leek het conflict daarmee ten einde. Een tijdelijk document zou een handvest vormen voor omgang totdat er nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden. Volgens de overeenkomst moesten de verkiezingen binnen een jaar na ondertekening van het document worden gehouden. Maar hoewel zij gepland stonden voor mei 2012, kwamen deze verkiezingen niet tot stand, omdat Hamas ze afblies.

Eind vorige maand organiseerde Iran een top voor de Non-Aligned Movement waarbij zowel Hamas en Fatach waren uitgenodigd. Volgens een minister van Abbas dreigde laatstgenoemde met een boycot van de conferentie indien Hamas deel zou nemen aan de conferentie; hij wilde de enige Palestijnse vertegenwoordiger zijn daar. PA-premier Fayyad noemde de uitnodiging van Hamas een “serieuze escalatie” voor de Palestijnse eenheid. Overigens was de voorzitter van de VN, Ban Ki Moon, ondanks protest van Israël naar aanleiding van recente uitspraken van Ayatollah Ali Khamenei, aanwezig bij de top. Hij benadrukte daar met klem dat hij “sterk tegen het bedreigen is met vernietiging van andere lidstaten is, en dat hij het schandalig vindt als er pogingen worden gedaan om historische feiten zoals de Holocaust te ontkennen.”

De recente uitspraken van Abbas lijken definitief een streep te zetten door het verdrag van verzoening uit 2011.