Abbas weigert opnieuw ontmoeting met Israel

abbas&mogheriniPA-president Mahmoud Abbas, op bezoek bij de EU, weigert een ontmoeting met President Reuven Rivlin die ook in Brussel is. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement stelde voor dit te beleggen, na veel speculaties in de media over een ontmoeting tussen de twee. Rivlin had zijn premier Netanyahu vast op de hoogte gesteld. Maar vanmorgen, op de laatste dag van zijn bezoek, kreeg Rivlin te horen dat Abbas weigerde hem te ontmoeten, meldt Haaretz.

Abbas saboteert

Dit is niet de eerste keer dat Abbas een ontmoeting weigert. Israel laat al enige tijd bij elke gelegenheid weten dat het graag rechtstreekse besprekingen wil met de PA, maar elke poging daartoe wordt gesaboteerd, zeggen Israelische commentatoren. De PA schuift de schuld van de mislukkingen op Israel.
Abbas heeft de afgelopen maanden al verschillende keren gezegd dat hij Netanyahu wel wil ontmoeten, maar volgens hem weigerde Netanyahu of gingen ontmoetingen mis door andere oorzaken, altijd buiten de schuld van Abbas. Zo beweerde hij ook dat een zo’n ontmoeting is verhinderd door de Amerikaanse minister van BuZa, John Kerry. Die zou Abbas hebben gevraagd een ontmoeting af te zeggen, volgens Abbas. Hetzelfde gebeurde in oktober 2015. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius probeerde een ontmoeting tussen Netanyahu en Abbas te regelen in een poging om een eind te maken aan de spanningen rond de Tempelberg. Netanyahu zei ja, maar Abbas stelde zijn antwoord dagenlang uit, tot het uiteindelijk irrelevant werd.

Mogherini

Met vertegenwoordigers van internationale organisaties spreekt Abbas des te meer. In Israel is men ervan overtuigd dat hij tracht een Palestijnse staat te “krijgen” door druk van internationale organisaties, zonder te onderhandelen met Israel.
Vandaag spreekt hij het Europees Parlement toe. Een persconferentie met EU ‘buitenlandminister’ Federica Mogherini heeft hij al gehouden. Het Kwartet gaat een rapport publiceren, zei Mogherini daarin, met “aanbevelingen aan Israeli’s en Palestijnen hoe zij stappen kunnen vermijden die de mogelijkheid van een twee-statenoplossing schaden.”
De EU zelf heeft volgens Israel al een groot aantal stappen gezet de mogelijkheid van een twee-staten-oplossing in gevaar brengen. Israel wijst er keer op keer op dat voor het bereiken van een verdrag onderhandelingen nodig zijn tussen de twee partijen die dit verdrag moeten sluiten. Het dringt aan op rechtstreekse onderhandelingen. Het ingrijpen van internationale organisaties en individuele EU-landen wekt aan Palestijnse kant de illusie het mogelijk zou zijn een Palestijnse staat te krijgen zonder onderhandelen.

Foto: Abbas ontmoet Mogherini, 26 oktober 2015 foto European External Action Service via Flickr