Abbas wijst Bidens vredesinitiatief af

Abbas-ErekatPresident Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft het vredesinitiatief dat Joe Biden hem vorige week presenteerde, naast zich neergelegd, meldde de Palestijnse krant Al-Quds. De Amerikaanse vicepresident had een ontmoeting met Abbas tijdens zijn reis door het Midden-Oosten, waarmee hij trachtte de impasse in de Palestijns-Israelische vredesbesprekingen te doorbreken. Voor hij met Abbas sprak, had Biden ontmoetingen met de Israelische premier Netanyahu en president Rivlin.

Biden wilde besprekingen tussen Israel en de PA initiëren op basis van vier belangrijke punten; Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat, een volledige bouwstop voor nederzettingen op de Westbank en Oost-Jeruzalem, Palestijnse erkenning van Israel als Joodse staat en het loslaten van de eis van terugkeer van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen, schreef Al-Quds.

Ook volgens de Amerikaanse krant “Wall Street Journal” zou Biden een dergelijk initiatief hebben gesuggereerd. Volgens de WSJ zou het Witte Huis er alles aan doen om een alternatief te bieden voor het door Frankrijk voorgesteld plan om een internationale vredesconferentie te organiseren in de zomer van 2016. Volgende week zal de speciale gezant van de Franse regering, Pierre Vimont, naar verwacht Jeruzalem en Ramallah bezoeken om de PA en de Israelische regering onder druk te zetten om in te stemmen met dit Franse conferentieplan.

Intussen lijkt echter Frankrijk de druk voor dit voorstel te verminderen. De vorige Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, dreigde dat Frankrijk eenzijdig ‘Palestina’ zou erkennen als de conferentie mislukte. Zijn opvolger Jean-Marc Ayraul nam het plan voor de conferentie over, maar naar het zich laat aanzien zonder de dreiging van eenzijdige erkenning. 

 
Volgens Israel zou deze stap elke prikkel om te overleggen wegnemen bij de PA, omdat falen van het overleg ‘beloond’ zou worden met erkenning van ‘Palestina’ door Frankrijk. Ook Netanyahu uitte kritiek op het Franse plan, maar hij verklaarde dat hij bereid is altijd en overal met Abbas te overleggen. Netanyahu stelt zich op het standpunt dat maar één manier om is vrede te bereiken: “Rechtstreekse onderhandelingen tussen de partijen, zonder voorwaarden vooraf.”