Abbas wijst Trump-plan af en roept met Olmert op tot onderhandelingen

Dinsdag bij de VN-Veiligheidsraad wees PA-president Mahmoud Abbas opnieuw het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump af. Na de raad hield hij samen met voormalig Israëlisch premier Ehud Olmert een persconferentie, waarbij de twee opriepen tot onderhandelingen.

Abbas herhaalde bij de VN-veiligheidsraad zijn afwijzing van de Deal of the Century die afgelopen maand door Trump is gepresenteerd. “Het legaliseert wat illegaal is: het bouwen van nederzettingen en confiscatie en annexatie van Palestijns land”, aldus de PA-president. De kaart van het vredesinitiatief deed Abbas af als een “Zwitserse gatenkaas”. Abbas toonde hierbij een misleidende kaart die valselijk beweert dat ooit sprake is geweest van een Palestijnse staat en dat de Arabische zijde ooit akkoord was met de voorstellen uit 1937 en 1947 voor landverdeling. 

De voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die onlangs aan het zestiende jaar van zijn vierjarige termijn als president van de Palestijnse Autoriteit is begonnen, zei namens 13 miljoen Palestijnen te spreken voor een rechtvaardige vrede. De PA-president stelt bereid te zijn te onderhandelen onder auspiciën van het Kwartet – bestaande uit de VS, Rusland, de VN en de EU – als Israël laat zien een vredespartner te zijn.

Volgens de Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon is Abbas niet geïnteresseerd in onderhandelingen. “Als president Abbas serieus was over onderhandelingen, zou hij vandaag niet hier zijn. Hij zou in Jeruzalem of Washington gaan zitten met zijn onderhandelingspartner”. De Israëlische ambassadeur stelt dat Abbas probeert af te leiden van zijn onwil om te onderhandelen, en Israël de schuld in de schoenen probeert te leggen voor het gebrek aan voortgang.

‘Palestijnen aangemoedigd weg te blijven van de onderhandelingstafel’

Danon was bij de VN-Veiligheidsraad niet te spreken over de internationale gemeenschap. Volgens de ambassadeur moedigt de wereldgemeenschap de Palestijnen aan weg te blijven van de onderhandelingstafel, door voor resoluties te stemmen die volgens hem anti-Israël zijn en door voorwaarden te steunen die tegen eerder gesloten afspraken in zouden gaan. 

Als voorbeeld noemde Danon de voorwaarde over grenzen. “Israël en de PA kwamen eerder in internationaal goedgekeurde akkoorden overeen dat een grens alleen door middel van directe en bilaterale onderhandelingen zal worden bereikt”, aldus de ambassadeur. “Toch proberen sommigen, tegen deze expliciete overeenkomst in, een voorwaarde toe te voegen dat over toekomstige grenzen moet worden onderhandeld op basis van de zogenaamde 1967-lijnen”. Volgens Danon worden de Palestijnen door dit soort herhaaldelijk gedane uitspraken aangemoedigd weg te blijven van de onderhandelingstafel.

Abbas en voormalig premier Olmert roepen op tot onderhandelingen

Na de VN-Veiligheidsraadsessie, kwamen Abbas en voormalig Israëlisch premier Ehud Olmert bijeen voor een persconferentie. De twee keken terug op de vredesonderhandelingen die zij jaren geleden gevoerd hadden en riepen op tot nieuwe gesprekken. Naar verluidt was Olmert in zijn tijd als premier bereid vrijwel de gehele Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen te geven, met Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad en landruilen voor de paar nederzettingsblokken die in Israëlische handen zouden blijven. Abbas is echter nooit ingegaan op het aanbod, en in 2009 trad Olmert af in verband met corruptiezaken, waarvoor hij later is veroordeeld. Zijn opvolger Benjamin Netanyahu ontmoette de PA-president aan de onderhandelingstafel voor het laatst in 2010, zonder resultaat.

Abbas stelt vroeger met Olmert “echte vooruitgang” te hadden geboekt. De voorzitter van de PLO zegt bereid te zijn verder te gaan met onderhandelingen waar ze waren gebleven met de vorige Israëlische premier. Naar de toenmalige gesprekken met de huidige premier van Israël – Netanyahu – refereerde hij echter niet. Tijdens de persconferentie met Olmert herhaalde de PA-president zijn afwijzing van het Trump-vredesplan, dat volgens hem de “tweestatenoplossing vernietigt”.

Olmert sprak genuanceerder over het Deal of the Century voorstel. De voormalige minister-president stelt dat het plan van Trump “erop gericht is om uiteindelijk vrede tussen Israël en de Palestijnen te bereiken”. Het Amerikaanse voorstel is volgens Olmert nog steeds gericht op het basisprincipe van een tweestatenoplossing, wat hij als een positief iets van het plan beschouwt. Hij ontkende daarnaast naar de VS te zijn gekomen om het plan te bekritiseren.

De Israëlische oud-premier voorziet directe onderhandelingen in de toekomst en stelt dat Abbas hiervoor de partner voor Israël is. De PA-president is volgens Olmert een “man van vrede” die “tegen terreur” is. “Wie de partner aan Israëlische kant zal zijn, zullen we later dit jaar weten”, refererend aan de Israëlische verkiezingen die op 2 maart plaatsvinden. Opvallend genoeg sprak Olmert niet over een eventuele stembusgang aan Palestijnse zijde, waar Abbas onlangs aan het zestiende jaar van zijn vierjarige termijn als president van de Palestijnse Autoriteit is begonnen.

‘Dieptepunt in de geschiedenis van Israël’

De huidige premier van Israël is niet te spreken over de persconferentie van zijn voorganger samen met Abbas. Netanyahu noemt de bijeenkomst van de twee een “dieptepunt in de geschiedenis van Israël, beschamend en schandalig”. De Israëlische premier vind het “ongelofelijk” dat na presentatie van het Trump-vredesvoorstel een voormalige minister-president met Abbas samenkomt “om ertegen te strijden”.

De Israëlische ambassadeur Danon heeft ook geen goede woorden over voor de bijeenkomst van de PA-president en de voormalige Israëlische premier. Volgens Danon helpt Olmert hiermee het “diplomatieke terrorisme” van de Palestijnen. “Dit is niet alleen schadelijk voor Israël, maar ook voor de VS dat een belangrijk plan voor vrede in het Midden-Oosten heeft gepresenteerd”.