Abbas wijst vredesplan af en ontkent Joodse banden Israel

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 15 jan 2018 ABBAS PA TRUMP VREDESPROCES

Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Zijlstra en PA-president Abbas. Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Flickr.

Nog voordat het is gepresenteerd, heeft Abbas al nee gezegd tegen het Amerikaanse vredesplan. Tevens noemt de PA-president Israel “een koloniaal project dat niets met Joden te maken heeft.”

De PLO-leider deed de uitspraken tijdens een vergadering van de Centrale Raad van de PLO. Deze had hij belegd naar aanleiding van de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel. De centrale vraag op de bijeenkomst: Hoe nu verder?

Relaties met Israel herzien
Deze vraag blijkt niet op zijn minst te slaan op de betrekkingen met Israel. Zo heeft de voorzitter van de Nationale Raad Salim Zanoun opgeroepen tot het heroverwegen van de Palestijnse erkenning van de staat Israel. Vergelijkbare woorden waren bij Abbas zelf te horen, die pleitte voor het herzien van de overeenkomsten getekend met de Joodse staat.

Volgens de PA-president heeft Israel de Oslo-akkoorden beëindigd. Deze overeenkomst vormt de basis van de wederzijdse erkenning tussen Israel de PLO. Abbas wil deze afspraak herzien omdat deze “door Israel tot een dood einde zijn geleid.” 

Abbas was tijdens de PLO-vergadering sowieso niet te spreken over Israel. De Joodse staat heeft volgens de PA-president “niets met Joden te maken.” Israel noemde hij “een koloniaal project waarmee Europa haar invloed in de regio wil behouden.” In dit “koloniale project” ziet complotdenker Abbas een bijzonder aandeel van Nederland: “Ze hadden Nederland gevraagd, dat de grootste vloot had, om de Joden te verplaatsen.”

Abbas wijst Trumps vredesplan af
Behoefte aan vrede lijkt de PA-president ook niet te hebben, in ieder geval niet als het plan daarvoor uit Washington komt. “We hebben Trump verteld dat we zijn voorstel niet zullen accepteren. Zijn ‘deal’ van de eeuw is de mep van de eeuw.” “Moge Allah je huis in een ruïne veranderen,” voegde Abbas toe aan zijn afwijzing.

Het Amerikaanse vredesplan voor Israel en de Palestijnen is nog niet gepubliceerd. Naar verluidt is één van de voorstellen om Abu Dis, een voorstad ten oosten van Jeruzalem, hoofdstad van de staat Palestina te maken. Tijdens zijn toespraak leek Abbas dit gerucht te bevestigen. Een andere hoofdstad dan Jeruzalem wijst de PLO-leider echter af. De PA-president stelde in zijn speech Jeruzalem gelijk aan Mekka, de meest heilige plek voor de islam. 

Van het stoppen van het financieel belonen van terroristen wil Abbas ook niks weten, zo liet hij weten. Palestijnse terroristen die in Israelische gevangenissen zitten, ontvangen een uitkering van de PA. Ondanks deze perverse prikkel, wil Nederland haar financiële steun aan de Palestijnen niet als drukmiddel gebruiken om de terreurbetalingen te stoppen.

Gebrek aan autoriteit
Ondanks zijn harde woorden, beweert Abbas nog steeds de tweestatenoplossing te steunen. De bezetting moet echter stoppen, hiervoor roept de PLO-leider op tot “populair verzet.” De PA-president, wiens democratische termijn al negen jaar is verstreken, hekelde zijn gebrek aan macht. “We zijn een autoriteit zonder autoriteit, en de bezetting is zonder een prijs.” Volgens Abbas worden VN-resoluties niet geïmplementeerd, waardoor Israel wegkomt met de bezetting. 

Zijn gebrek aan autoriteit ligt echter niet alleen aan Israel. De conferentie werd geboycot door Hamas en Islamitische Jihad, de twee meest machtige facties in de Gazastrook. Het is dan ook maar de vraag hoeveel controle de PA in de kustenclave heeft. Tijdens verzoeningsgesprekken was afgesproken dat uiterlijk 1 december Hamas haar macht over Gaza over zou dragen, maar de PA heeft nog steeds geen volledige controle.