Aboutaleb: hard optreden tegen antisemitische leuzen

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 27 apr 2010 HERDENKEN VOETBAL

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zal bij deel 2 van de bekerfinale Feyenoord-Ajax in de Rotterdamse Kuip geen antisemitische leuzen toleren. Supporters die zich op 6 mei toch verbaal misdragen worden aangehouden, zegt Aboutaleb in het Algemeen Dagblad. Vorige zondag trad de ME in Rotterdam op tegen voetbalhooligans die onder meer antisemitische leuzen schreeuwden: er werden er 71 gearresteerd voor vernieling, geweld, belediging en verzet tegen de politie Aboutaleb noemde dit optreden ‘nodig en terecht’.

"Zulke teksten worden in de stad niet getolereerd en zeker niet op zo’n plek als het Stadhuisplein waar we de doden herdenken", zei Aboutaleb – over wie overigens ook beledigende leuzen werden geroepen.

Eerste aanleiding voor het ingrijpen van de ME waren herhaalde antisemitische leuzen, die werden gescandeerd door terrasbezoekers. De ME hierd er 15 aan. Vanaf een ander terras werden de ME’ers bekogeld; ook daar grepen zij in.

Verder werden vooral in het centrum mensen opgepakt. De arrestanten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Ze zijn met een proces-verbaal op zak naar huis gestuurd, kregen boetes die uiteenliepen van tweehonderd tot negenhonderd euro, of moeten zich in juli voor de rechter verantwoorden, aldus een politiewoordvoerder maandag: "Voor een belediging krijg je al een boete van zeshonderd euro. Dan denk je waarschijnlijk de volgende keer wel na voordat je met je middelvinger zwaait".

Feyenoord bekijkt de mogelijkheden nog om de arrestanten in toekomst te weren bij de club. Aboutaleb beziet of de betrokkenen bij de wedstrijd van 6 mei geweerd kunnen worden met gebiedsverboden.