Actie tegen Kinderpostzegels

IN NEDERLAND / Door: MIKE DURAND / 29 sep 2014 HAMAS TERRORISME

kinderpostzegelsStichting Clearfacts, de voormalige stichting Geen Kerkgeld voor Geweld, roept kerkelijk Nederland op om dit jaar de actie van stichting Kinderpostzegels Nederland te boycotten. Clearfacts stelt dat er met de opbrengst van de Kinderpostzegels “anti-Israelische projecten” gesteund worden, zoals de discutabele organisaties Holy Land Trust en Defence for Children.

De christelijke, in Bethlehem gevestigde Holy Land Trust verzorgt volgens Clearfacts trainingen voor Hamas, dat in Nederland en vele andere landen op de lijst van terroristische organisaties staat. De directeur van de Holy Land Trust, Sami Awad, bevestigt dat Holy Land Trust communicatietrainingen verzorgt voor Hamas maar stelt dat zijn organisatie zich sinds 2006 richt op trainingen in geweldloosheid en hoopt met de communicatietrainingen een vreedzame oplossing voor het conflict dichterbij te brengen. Kinderpostzegels Nederland zegt dat het zich alleen richt op “muziektherapie voor getraumatiseerde kinderen” en niet investeert in de door Awad genoemde trainingen aan Hamas.

Stichting Kinderpostzegels ontkent bij monde van woordvoerder Rabia Alibaks dat de stichting door de steun aan de Holy Land Trust politiek bedrijft met de opbrengst van de zegels en zegt dat de Trust dit ook nooit zal doen. Volgens Alibaks kiest Kinderpostzegels “de kant van het kwetsbare kind”. Zij wijst erop dat van de opbrengst ook een Israelisch project wordt gesteund. Eén project, omdat er volgens de directeur in Israel nu eenmaal “niet zo veel kwetsbare kinderen als in Palestina” wonen. Verder zegt zij dat Kinderpostzegels Nederland afstand neemt van de uitgangspunten van organisaties als Defence for Children en vooral projecten nastreeft “waar kinderen direct mee gebaat zijn.”

Clearfacts en Likoed Nederland stellen dat de Stichting Kinderpostzegels beter helemaal geen projecten kan steunen van organisaties die banden hebben met Hamas. Volgens deze organisaties geeft de stichting geen eerlijke informatie over wat wordt gesteund. Ook vorig jaar verwekte de stichting ophef, om dezelfde reden. Toen was op de jaarrekening van de stichting nog duidelijk te zien dat bijvoorbeeld de Holy Land Trust werd gesteund. Dat is nu niet meer te zien, maar de stichting is volgens de critici niet duidelijk over wat er precies wordt gesteund.