ADL: Aanvallen op Amerikaanse Joden in 2018 toegenomen

Amerikaanse Joden ervoeren in 2018 “bijna historische niveaus van antisemitisme.” Dat concludeert de Anti-Defamation League in haar jaarverslag. Het aantal fysieke aanvallen is verdubbeld ten opzichte van 2017.

Ondanks een daling van het jaar ervoor, zag 2018 het derde hoogste aantal antisemitische incidenten sinds 1979. Het hoogste aantal antisemitische incidenten in de Verenigde Staten werd geregistreerd in 1994 en het op één na hoogste in 2017. Het jaarlijkse rapport telt gevallen van mishandeling, pesterijen en vandalisme, zoals gerapporteerd aan de ADL door slachtoffers, wetshandhavers en de media.

In totaal werden in 2018 1879 antisemitische incidenten in de VS geregistreerd, een lichte daling ten opzichte van 2017, toen 1986 incidenten van Jodenhaat werden geregistreerd. Het aantal fysieke aanvallen op Amerikaanse Joden in 2018 is echter meer dan verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor, van 17 naar 39. Hieronder valt ook de dodelijkste aanval op de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh, waarbij elf doden vielen. 

De ADL merkt op dat vooral in de laatste drie maanden van 2018 sprake was van “ongebruikelijk” veel antisemitische activiteiten. In die periode vond de aanslag in Pittsburgh plaatst, en de ADL vermoedt dat dit meer aandacht voor antisemitisme heeft gecreëerd. 

Dertien procent van de incidenten is gelinkt extremistische groeperingen of individuen. Het hoogste aantal aan extremisme gelinkt antisemitisme sinds 2004, aldus de ADL. Een overgroot deel hiervan komt door haatzaaiende flyers en banners die verspreid worden door blanke racistische groeperingen.

“We blijven een alarmerend hoog aantal antisemitische incidenten zien,” aldus ADL-directeur Jonathan Greenblatt. “Helaas zien we in 2019 deze trend doorgaan, met de tragische schietpartij bij de Chabad-synagoge in Poway.”

Antisemitische incidenten vonden door heel de Verenigde Staten plaats, maar de staten met de grootste Joodse bevolking hadden de neiging om een ​​groter aantal aanvallen te zien, waaronder Californië (341); New York (340); New Jersey (200) en Massachusetts (144). Die vier gecombineerde staten zagen meer dan de helft van het totale aantal incidenten in de VS, aldus de ADL.

In Nederland was in het jaar 2018 sprake van 19 procent meer gevallen antisemitisme ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt uit uit de Monitor Antisemitische Incidenten van CIDI. Meldingen van antisemitisme in Nederland kunnen via de CIDI-website gedaan worden.