AJC: ‘Amerikaanse Joden zien antisemitisme bij Republikeinen’

Uit een peiling van de American Jewish Committee blijkt dat 7 van de 10 Amerikaanse Joden, en de helft van alle Amerikanen, denkt dat antisemitische denkbeelden aanwezig zijn in de Republikeinse Partij.

(Bron: AFP)

Het AJC ondervroeg meer dan duizend mensen gedurende september en oktober jl. en vroeg hen ondermeer naar antisemitisme in de Verenigde Staten, veiligheid, intimidatie en de rol van de politiek. Zo ziet meer dan 80% van de Amerikaanse Joden antisemitisme als een probleem in de VS. Van hen ziet een groot deel het zelfs als een heel serieus probleem. Ook is een vergelijkbaar aantal van mening dat het antisemitisme de afgelopen 5 jaar gegroeid is. Opvallend is wel dat 4 van de 10 de positie van Joden in de VS als slechter dan 5 jaar geleden ziet. De meesten zijn daarentegen van mening dat hun positie niet perse slechter geworden is. 

Over aanvallen en intimidaties valt op dat die voornamelijk online plaatsvinden. Maar 3% van de ondervraagden zegt dat zij fysiek zijn aangevallen. Daar tegenover is bijna een kwart van de ondervraagden wel eens online aangevallen. Uit de poll blijkt dat de meeste van die aanvallen via Facebook en Twitter gaan. Helaas bleek ook dat maar een kwart van de mensen die met online antisemitisme te maken kregen dat achteraf meldden. 

Als het om de Amerikaanse politiek gaat, denkt een derde van de ondervraagden dat er antisemitisme is in de Democratische Partij, en 7 van de 10 denkt dat als het om de Republikeinse Partij gaat. Ook ziet 9 van de 10 ondervraagden rechts-extremistisch antisemitisme als een groot probleem in de Verenigde Staten. Voor links-extremistisch en islamitisch antisemitisme is dat respectievelijk 6 van de 10 en 8 van de 10. Ook ziet meer dan driekwart van de ondervraagden de BDS-beweging als (enigszins) antisemitisch. 

Ondanks de zeer sterke pro-Israelhouding van de regering-Trump blijven de meeste Amerikaanse Joden huiverig over de Republikeinen. Verwacht wordt ook dat de grote meerderheid van hen op Joe Biden zal gaan stemmen. 

Het AJC heeft ook een peiling gedaan onder 1000 Amerikanen, als vergelijkingsmateriaal. Hieruit bleek dat 6 van de 10 antisemitisme als een probleem in de VS ziet, 4 op de 10 denkt dat het gegroeid is de afgelopen 5 jaar. 7 op de 10 ziet de BDS-beweging ook als antisemitisch. En qua politieke partijen ziet 4 op de 10 ondervraagden antisemitische denkbeelden bij de Democraten en 5 op de 10 bij de Republikeinen.