Akkoord over begrafenis Arafat

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 nov 2004 EGYPTE GAZA TEMPELBERG WESTBANK

NOS Nieuws

De Israëlische regering en het Palestijnse bestuur hebben een akkoord bereikt over de plaats waar Yassar Arafat na zijn dood wordt begraven.

Er zijn geen officiële mededelingen gedaan over het akkoord, maar volgens de Israëlische krant Ha’aretz is Israël bereid om Arafat te laten begraven bij zijn hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische regering hield tot dusver vast aan een begrafenis in de Gazastrook, omdat dat landsdeel beter te beveiligen is. Van daaruit kunnen de belangstellenden via de grens met Egypte het Palestijnse gebied in en uit.

De 75-jarige Arafat wil zelf begraven worden op de Tempelberg in Jeruzalem, maar dat is voor Israël geen optie.

Kwestie van uren

De discussie over de laatste rustplaats van de 75-jarige Arafat laaide vandaag weer op, omdat de gezondheidstoestand van de Palestijnse leider zeer slecht is. Volgens de artsen die hem behandelen in het Parijse ziekenhuis waar hij sinds 29 oktober ligt, is het nog een kwestie van uren voor Arafat overlijdt.

De PLO-leider ligt sinds woensdag in coma op de intensive-care. Waarschijnlijk functioneert zijn lever niet meer. Arafat zou gisteravond ook nog een hersenbloeding hebben gekregen.

Vanmiddag meldden diverse Palestijnse bronnen dat hij overleden was. Dat werd later door andere Palestijnse bronnen weer ontkend.

Qurei

De Palestijnse premier Qurei heeft Arafat vanmiddag nog bezocht. Hij is daarvoor samen met oud-premier Abbas, minister Sha’at van Buitenlandse Zaken en parlementswoordvoerder Fattouh naar Frankrijk gevlogen.