Al-Aqsa brigade: Israel is binnen bereik van onze mortiergranaten

In een video waarschuwt een splinterfactie van de terroristische Al-Aqsa Martelaren Brigade dat Israel binnen het bereik van haar mortiergranaten ligt. In het filmpje is de productie en het afvuren van de projectielen te zien.

Het in Gaza gebaseerde Nidal Al-‘Amoudi bataljon is onderdeel van de gewapende tak van Fatach, de Al-Aqsa Martelaren brigade. De splinterfactie is vernoemd naar een terrorist die tussen 2000 en 2005 meerdere aanvallen heeft uitgevoerd op Israelische burgers en soldaten. In 2008 werd Al-‘Amoudi uitgeschakeld door de IDF.

Op 4 februari is een video van het Gazaanse bataljon verschenen op social-media. In het door MEMRI vertaalde filmpje is de productie van 120mm mortiergranaten te zien. De bestemming van de projectielen is duidelijk: “De vijand is binnen het bereik van onze granaten.” De tekst wordt zowel in het Arabisch als in het Hebreeuws weergeven; propaganda voor de eigen bühne én het inboezemen van angst bij de Israelische bevolking.

Met trots wordt vermeld dat de projectielen hun doelen “vernietigen zonder onderschept te worden.” Mortiergranaten zijn in het algemeen te klein met een te kort bereik om effectief door Iron Dome – Israels onderscheppingssysteem voor korteafstandsraketten – te worden aangepakt.

Een maand geleden kreeg Zuid-Israel meerdere raket- en mortieraanvallen te verduren. Verschillende facties vuurden toen vanuit de door Hamas gecontroleerde Gazastrook tientallen projectielen op de Joodse staat af. De beschietingen waren een reactie op het Amerikaanse besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen, en het instorten van een door Islamitische Jihad gegraven tunnel