Al-Aqsa Martelaren Brigade dreigt Hamas-leiders te vermoorden

03 oktober 2006

De aan de Palestijnse Fatah-partij gelieerde Al Aqsa Matelarenbrigades heeft dinsdag gedreigd enkele leiders van de Hamas te vermoorden. Het zou gaan om de in Damascas verblijvende politieke leider, Khaled Mashaal, de minister van Binnenlandse Zaken, Said Siyam, en de minister van Buitenlandse Zaken, Youssef Zahar.

Het dreigement houdt verband met de interne onlusten die zich de afgelopen dagen hebben afgespeeld in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Meer dan 100 Palestijnen raakten hierbij gewond en 12 Palestijnen kwamen om het leven. De Martelarenbrigade acht de Hamaskopstukken verantwoordelijk voor hun dood.

De gewelddadigheden begonnen op zondag waar in Gazastad een door de regerende Hamas gevormde militie slaags raakte met de politie, die trouw is aan de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De zwaarste veldslag vond plaats bij het parlementsgebouw, nadat de Hamas-militie met geweren, antitankwapens en granaatlanceerders op de menigte was begonnen te schieten. De Fatah-getrouwe agenten, onder wie leden van de lijfwacht van Abbas, beantwoordden het vuur. Gewapende Fatah-aanhangers staken op de Westelijke Jordaanoever regerings- en Hamas-kantoren in brand.

De volgende dag braken er wederom vuurgevechten uit tussen leden van de Hamas-militie en gewapende Fatah-aanhangers.

Iraans nieuwsblad: "Gaza oproer is een Zionistische criminele samenzwering"
Volgens de conservatieve Iraanse krant Jomhuri-e Eslami is het geweld in de Gazastrook "het resultaat van een gezamenlijk complot tegen de Palestijnen dat door Zionistische misdadigers en westelijke naties gesmeed wordt." De krant houdt Israel en het westen verantwoordelijk voor het interne geweld binnen de Palestijnse Autoriteit.

Volgens het nieuwsblad neemt het Westen wraak op de Palestijnen, omdat zij "het verzet ondersteunden en zich niet overgaven aan de Zionistische bezetters tijdens de verkiezingen." Verder meent de auteur van het artikel dat "het satanische deelgenootschap tussen het Westen en het Zionistische regime de hypocriete en onbetrouwbare beschermers van de democratie en zij die liegen ten behoeve van mensenrechtenorganisaties in Europa en de Verenigde Staten, blootlegt."