Al-Aqsa Martelaren Brigades bedreigen joodse gemeenschappen in en buiten Israel

De Palestijnse terreurorganisatie Al-Aqsa Martelaren Brigades heeft gedreigd met het plegen van aanslagen op joodse gemeenschappen in en buiten Israel. In een op 17 april uitgegeven verklaring eist de organisatie de vrijlating van alle in Israel gedetineerde Palestijnen.

“Dit is een open oproep aan al onze strijders in het thuisland om zich te richten op het kidnappen van Israelische militairen en burgers in ons bezette land. Als de vijand onze gevangenen niet vrijlaat, zullen zionisten buiten Palestina een gemakkelijk doelwit voor onze strijders zijn”, aldus de verklaring.

De Al-Aqsa Martelaren Brigades zijn onderdeel van de Fatah-beweging, de belangrijkste organisatie binnen de PLO, die wordt voorgezeten door Mahmoud Abbas. Volgens Israelische deskundigen heeft de Palestijnse leider echter weinig invloed op de Brigades. “Het is geen gecentraliseerde gedisciplineerde organisatie, maar een verzameling van plaatselijke gewapende bendes. […] Het is niet erg waarschijnlijk dat zij overzee aanslagen [zullen] uitvoeren”, aldus terrorismeonderzoeker Shalom Harari.
Anders dan groeperingen als Hamas beschikken de Martelaren Brigades niet over een goed georganiseerde externe infrastructuur en hebben zij geen operationele bondgenootschappen met niet-Palestijnse terreurorganisaties.

Andere Israelische deskundigen wijzen echter op de groeiende chaos en frustratie op de Westoever en in de Gazastrook. De situatie kan gemakkelijk tot een escalatie leiden. Palestijnse terreurorganisaties hebben de laatste jaren geen joodse doelen in het buitenland meer aangevallen. Toch nemen joodse organisaties, met name in de Verenigde Staten, de dreigementen serieus. Ook in Israel zelf is de terreurdreiging ernstiger geworden. Zo waren er bijvoorbeeld op 27 april 75 aanwijzingen voor ‘aanslagen in voorbereiding’.
In de eerste vier maanden van 2006 wisten Israelische veiligheidsdiensten bijna honderd aanslagen te voorkomen.

Terrorist wordt commissaris
Jamal Abu Samhadana, nummer twee op Israel’s lijst van meest gezochte terroristen, als leider van de Popular Resistance Committees (PRC’s), is door de Hamas-regering aangesteld als directeur-generaal van het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken en leider van een nieuwe veiligheidsdienst. Vorig jaar is de machtige Samhadana-familieclan, die het zuiden van de Gazastrook beheerst, overgestapt van hun loyaliteit aan Fatah naar Hamas. Het was dan ook om deze reden dat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas zijn benoeming wilde vetoën.

Onder Abu Samhadana’s leiderschap hebben PRC’s diverse grote aanslagen op het Israelische leger en kolonisten in de Gazastrook uitgevoerd. Samhadana is tevens verantwoordelijk voor de aanslag op een humanitair Amerikaans konvooi, in 2003. Daarbij werden drie Amerikanen gedood. Meerdere Israelische pogingen om Abu Samhadana te liquideren zijn mislukt, maar volgens een Israelische topfunctionaris zal op deze terrorist blijven worden gejaagd. Onlangs zei Abu Samhadana in een interview met Reuters dat de Palestijnse terreurorganisaties en veiligheidstroepen zouden moeten worden verenigd in ëën gewapende organisatie de confrontatie met Israel moet aangaan.

Voor het eerst heeft Israel nu te maken met Palestijnse politiefunctionarissen die zeggen hun strijd tegen Israel voort te zullen zetten.