Al Dura is terug

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 8 jul 2006 GAZA PA PALESTIJNEN

De televisiezender van de Palestijnse Autoriteit heeft zijn anti-Israelische ophitsing verder verscherpt. Sinds vorige week wordt ook een speciaal op kinderen gerichte videoclip weer regelmatig uitgezonden over de ‘martelaar’ Mohammed Al-Dura. Die jongen kwam op 28 september 2000 in de Gazastrook om het leven. Israel kreeg de schuld van Al-Dura’s dood, maar latere onderzoeken, onder andere van een Duitse onderzoeksjournalist, wezen uit dat de jongen door Palestijnse kogels was gedood en dat de moord ook met voorbedachte rade door een Palestijnse cameraman was gefilmd. De kogels werden van achter de cameraman afgevuurd.

Al-Dura werd vervolgens een van de belangrijkste ikonen van de Palestijnse propagandamachine. Zo werd een videoclip gemaakt waarin de jonge martelaar vanuit het paradijs zijn leeftijdsgenoten aanmoedigt om eveneens het martelaarschap te zoeken en de geneugten van het paradijs te proeven. Deze video is na een afwezigheid van drie jaar weer op de Palestijnse tv te zien.

Enkele tekstpassages:
“Hoe zoet is de geur van de martelaren, hoe zoet is de geur van de aarde waarvan de dorst is gelest met het vloeiende bloed uit het jonge lichaam. […] Hoe zoet is de geur van de martelaren! Ik ga naar mijn plaats in de hemel.”