Al Jazeera gebruikt antisemitische cartoon

Het Arabische nieuwsmedium Al Jazeera heeft op Twitter een antisemitische samenzweringstheorie geplaatst. De Tweet, in reactie op president Trumps plan zich uit het klimaatakkoord van Parijs terug te trekken, is inmiddels verwijderd. De verwijdering was echter te laat, meerdere Twitteraars hadden al een screenshot van de Tweet met de antisemitische afbeelding gemaakt.

Het plaatje stelt dat de theorie van klimaatverandering door joden is bedacht om werelddominantie te krijgen. Daarnaast wordt een beruchte stereotypische karikatuur van een jood gebruikt die in zijn handen wrijft. (Tekst gaat verder onder afbeelding)

Al-Jazeera heeft de Tweet inmiddels verwijderd en noemt de afbeelding ‘beledigend’. Het gebruik van de afbeelding lijkt bedoeld te zijn geweest om antisemitische denkbeelden bij ontkenners van klimaatverandering aan te tonen. Desondanks noemt het nieuwsmedium het Twitteren van het plaatje ‘een fout’ en heeft het haar excuses ervoor aangeboden. Volgens het door Qatar gesponsorde nieuwsnetwerk is de afbeelding oorspronkelijk naar hen in een Tweet opgestuurd door een klimaatscepticus enkele maanden geleden. Al Jazeera-producent Dania Yousef heeft laten weten dat er momenteel wordt uitgezocht hoe het mogelijk is dat de afbeelding op het Engelstalige Twitteraccount @AJEnglish geplaatst is.

 

Bronnen: The Daily Caller, The Washington Beacon, Al Jazeera English, The Jerusalem Post.