Al Qaida beraamde aanslag op synagoge Istanbul

Al Qaida-terroristen in Turkije beraamden een aanslag op een synagoge in Istanbul en de Amerikaanse ambassade in Ankara, meldt de New York Times. De Turkse politie verijdelde de plannen door een inval in twee huizen in februari, waarbij 50 pond explosieven en ander bewijsmateriaal is gevonden.

De Turkse politie arresteerde in februari twaalf mensen bij de actie die het complot verijdelde. Het ging om twee Tsjetsjenen, twee Azari’s en acht Turken, volgens de NYT. De terroristen waren georganiseerd in twee cellen, een in Istanbul en een in Corlu bij de zee van Marmara.

Bij de inval in de twee huizen werden behalve 50 pond aan kneedbommen, compleet met explosieven, ook zes laptops en ander bewijsmateriaal in beslag genomen.Daarin vonden de onderzoekers plannen voor een aanslag op de synagoge in Istanbul, de Amerikaanse Ambassade, het Rahmi M. Koç Museum. (Waarom dat museum? Mogelijk omdat het is gesticht door industriemagnaat Koç, lange tijd de Turkse agent voor Amerikaanse maatschappijen als Ford en Mobil Oil, in het vroeger voornamelijk Joodse dorpje Kasköy. Dit leverde Koç de kritiek op: “Westerse imperialistische” bedrijven zouden Turks kapitaal hebben opgeslokt dat naar Turkse bedrijven had moeten gaan.)

De politie kwam de terroristen op het spoor door een man te volgen die twee jaar geleden een trainingskamp bezocht van Al Qaida in Afganistan.

Ook anderen hebben het voorzien op de Amerikaanse ambassade. Een zelfmoordaanslag, ook in februari, zou het werk zijn geweest van een extreem linkse organisatie. (foto)