Al Quds Universiteit onthult ‘martelaren-kerstboom’

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 9 dec 2015 TERRORISME

pa_christmas_treeBij de ingang van de Al Quds Universiteit in Oost-Jeruzalem staat een kerstboom die is opgetuigd met, in plaats van ballen, portretjes van de terroristen die aanslagen pleegden op Israeli’s. De Grieks-orthodoxe aartsbisschop Atallah Hanna en Sheikh Abdul-Majid Ata Amarna, de moefti van Bethlehem, hebben deze ‘martelarenboom’ onthuld.

De ceremonie werd bijgewoond door honderden studenten en inwoners van Jeruzalem, tientallen universitaire docenten, religieuze leiders en andere hooggeplaatste personen. De aartsbisschop en de moefti onthulden de boom door de bedekking van de kerstboom te halen, waardoor de foto’s van tientallen Arabische terroristen uit Jeruzalem zichtbaar werden. De twee hoogwaardigheidsbekleders spraken over de “martelarenboom”. Hierna volgden toespraken waarin de terreur van de afgelopen weken werd verheerlijkt. Naast de boom stond een erewacht van jonge Arabieren in keffiyehs, het
traditionele Arabische gewaad, met vlaggen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in hun handen. Gasten droegen reusachtige posters van de terroristen bij zich.

De Grieks-orthodoxe bisschop Hanna voert al tijden campagne tegen Israel. Hij begon hier al mee toen hij nog de woordvoerder was van zijn voorganger. Zo bezocht hij in 2003 de families van zelfmoordterroristen en gebruikt hij het publieke domein om Israel zwart te maken en Arabieren op te hitsen. Zijn onthulling van de ‘martelarenboom’ past in deze campagne.

Eén van de eerste aanslagplegers van de huidige geweldsgolf tegen Israeli’s was Mohannad Halabi, die rechten studeerde aan de Al Quds Universiteit. Begin oktober vermoordde deze Halabi rabbijn Nehemia Lavi en Aharon Banita Bennett. Halabi, die bij het plegen van zijn aanslag werd doodgeschoten, kreeg postuum een eredoctoraat in de rechten toegekend van de Palestijnse Advocatenorde.

De universiteit is al vaker in opspraak gekomen. Zij heeft ook meerdere eredoctoraten toegekend aan terroristen die in Isralische gevangenissen zitten. Fatachterrorist Marwan Barghouti is een professor aan de universiteit: hij zou vanuit zijn gevangenis les geven aan studenten van de Al Quds.