Al-Sisi:’Directe onderhandelingen Israel-Palestijnen in Rusland’

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 22 aug 2016 EGYPTE GAZA HAMAS PA WESTBANK

sisiDe Russische president Vladimir Poetin is bereid om in Moskou gastheer te zijn voor directe vredesonderhandelingen tussen de Israelische premier Netanyahu en de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) Mahmoud Abbas. Dit verklaarde de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi zondag tegen meerdere Egyptische media. Al-Sisi, die al eerder heeft bemiddeld tussen Palestijnen en Israel, signaleert een “behoefte aan verandering” bij Israel, de Palestijnen en de “internationale gemeenschap.”

“De Russische president Vladimir Poetin vertelde me dat hij bereid is om Mahmoud Abbas en Benjamin Netanyahu in Moskou te ontvangen voor rechtstreekse gesprekken”, aldus Al-Sisi. De opmerkingen van de Egyptische president volgen kort na het mislukken van de Europese poging om de vredesbesprekingen, die sinds 2014 stilliggen, weer vlot te trekken. De Egyptische nieuwswebsite El-Watan en de krant Al-Aharam berichtten vanochtend dat Sisi dit initiatief ondersteunt en dat hij Israel en de PA zal aansporen om deel te nemen aan het Russische initiatief. Het is in het belang van beide partijen om “het licht aan het eind van de tunnel” te vinden, aldus Sisi.

Volgens Al-Sisi heeft Egypte een goede relatie met beide partijen, waardoor zijn land een centrale rol kan spelen in de poging om het diplomatieke proces weer vlot te trekken. Hij maakt slechts één voorbehoud; Egypte kan het hele proces niet alleen uitvoeren. De rol die hij voor Egypte ziet weggelegd is die van mediator en motivator voor beide partijen.

Voordat de vredesonderhandelingen weer hervat kunnen worden, moeten volgens Al-Sisi enkele obstakels worden overwonnen. Het grootste obstakel is volgens de president de politieke verdeeldheid van de Palestijnen. Hij doelt op de breuk tussen Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, en de PA van Abbas en zijn Fatach-partij, die de macht hebben op de Westelijke Jordaanoever – maar ook op de politieke breuk tussen moderaten en radicalen binnen Fatach.

Foto: De Egyptische president al-Sisi, bron: Wikipedia