Algemene Vergadering VN veroordeelt Israel

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 14 jun 2018 VN

Vannacht heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen die Israels optreden bij Gaza veroordeelt. Een Amerikaanse poging om de motie te amenderen zodat deze ook Hamas zou veroordelen, werd ondanks een meerderheid aan steun niet aangenomen.

De resolutie die gisteravond door de Algemene Vergadering is aangenomen, veroordeelt Israels “excessieve gebruik van geweld.” Daarnaast roept de motie op tot maatregelen ter bescherming van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza. Terrorisme – waaronder het afvuren van raketten op Israelische burgers – en oproepen tot geweld wordt in de tekst tevens berispt, maar Hamas en andere terreurbewegingen worden in het document niet bij name genoemd.

De stemming vond plaats tijdens een speciale sessie, aangevraagd door de Palestijnse vertegenwoordiging en haar bondgenoten afgelopen week. Eerder werd het optreden door Israel al veroordeeld door de VN-Mensenrechtenraad, waarbij ook een onderzoek is ingesteld

De aanvankelijke tekst, ingediend door Turkije en Algerije namens de Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, kwam voor een groot deel overeen met de eerder verworpen Koeweitse resolutie in de VN-veiligheidsraad. Deze motie werd toen door een Amerikaans veto tegengehouden. Een voorstel van de VS toen in de raad om Hamas te veroordelen, kon op de indiener na op geen enkele voorstem rekenen. Ook Nederland hield zich toen afzijdig in de stemming.

Amerikaans amendement krijgt ondanks meerderheid niet genoeg steun
Om de eenzijdigheid van de resolutie bij de Algemene Vergadering tegen te gaan, had de Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley een amendement ingediend. De door de VS gewenste aanpassing zou ervoor zorgen dat de motie ook Hamas zou berispen. Het amendement veroordeelde ook het misbruiken van materialen in Gaza om tunnels naar Israel te bouwen en raketten af te vuren. Over de sloop van de Kerem Shalom-grensovergang door “Gazaanse actoren”, wordt “ernstige bezorgdheid” geuit.

Het door de Amerikaanse ambassadeur ingediende amendement werd – ondanks de steun van een lichte meerderheid – op procedurele gronden verworpen. Met 62 landen voor de aanpassing (waaronder Nederland), 58 tegen en 45 onthoudingen werd de door Haley voorgestelde wijziging verworpen omdat er geen sprake was van een twee derde overwicht. 

Voor de resolutie zelf stemden 120 landen voor, 8 tegen en 45 landen – waaronder Nederland – onthielden zich van stemming.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah noemt de aangenomen resolutie “een triomf voor het lijden van het Palestijnse volk en een triomf voor de waarden van waarheid, menselijke gerechtigheid en internationaal recht.” De landen die voor de motie hebben gestemd is Hamdallah dankbaar.

De Israelische ambassadeur bij de VN Danny Danon noemt de landen die de resolutie steunen “de munitie van de geweren van Hamas” en “de koppen” van hun raketten. Tegelijkertijd zag Danon ook een lichtpuntje in de VN-sessie: “Terwijl procedurele manoeuvres zijn gebruikt om het te blokkeren, zijn we trots dat door samen te werken met de Amerikanen en onze vrienden van over de hele wereld, een meerderheid van landen in de VN voor de eerste keer heeft gestemd om de terroristen van Hamas te veroordelen.”

Ook de Amerikaanse ambassadeur Haley benoemde dit positieve aspect. Met de 62 landen die voor de Hamas-veroordeling stemden, waren er volgens Haley “meer landen aan de goede kant dan aan de slechte kant.” “Met hun stemmen, erkennen deze landen dat vrede alleen kan worden bereikt als beide realiteiten worden benoemd, inclusief de legitieme veiligheidsbelangen van Israel en de noodzaak om het terrorisme van Hamas te beëindigen.”